Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Astfel, proiectul de ordin prevede ca pentru semestrul II al anului 2022, începând cu luna octombrie 2022, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, cu modificările ulterioare să se majoreze la 570 lei.
În documentul Ministerului Muncii se mai spune că valoarea nominală stabilită de 570 de lei se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2023, respectiv februarie 2023 și martie 2023.
Valoare tichetelor de cresă la ora actuală este de 490 de lei, astfel că majorarea se va ridica cu 90 de lei.
Citește și: Beneficii pentru angajații cu copii. Bani, timp liber dar și alte facilități
Piața muncii este una tensionată, lipsa forței de muncă în România fiind un fapt real și palpabil. Angajatorii ca să își păstreze oamenii încep să se gândească și la oferirea de beneficii suplimetare pentru cei care au copii.
Zile libere plătite. Concediu medical pentru îngrijirea copilului
În situația în care copilul este bolnav, orice salariat-părinte poate primi un concediu medical pentru îngrijirea acestuia. Concediul medical se acordă pentru copilul bolnav cu vârsta de până la 7 ani, iar indemnizația primită pentru perioada de boală este de 85% din media tuturor veniturilor din ultimele șase luni. Indemnizația pentru concediul medical pentru îngrijirea copilului se acordă în limita a 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, indiferent dacă certificatul este eliberat pe numele mamei sau al tatălui. Această limită poate fi prelungită dacă copilul este diagnosticat cu boli infecocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat sau este supus unor intervenții chirurgicale.
Zi liberă pentru vizita copilului la medic. Pentru verificarea anuală a stării de sănătate a copilului, conform Legii 91/2014, unul dintre părinţi poate solicita angajatorului său o zi liberă. Liberul se acordă la cerere, cu minimum 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic, după efectuarea controlului fiind necesară prezentarea unei adeverinţe angajatorului. În afară de cerere, salariatul în cauză mai trebuie să depună şi o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că în anul respectiv celălalt părinte n-a cerut şi nici nu va cere liber pentru verificarea sănătăţii copilului.
Dacă salariaţii au unul sau doi copii, pot cere o singură zi liberă, iar dacă au trei sau mai mulţi, pot cere două zile libere (consecutive sau separate).
Zile libere plătite dacă școlile sunt închise. Două au fost actele normative care le-au permis părinților în anul școlar precedent să stea acasă cu copii lor și să fie plătiți - banii venind de la angajator care, ulterior, a cerut banii înapoi de la stat -, respectiv Legea nr. 19/2020 și OUG 147/2020. Totuși, prevederile OUG 147/2020 au fost valabile până la 30 iunie 2021.
În schimb, aplicabilitatea Legii nr. 19/2020 nu este limitată în timp, această facilitate permitându-le părinților să ceară zile libere plătite pentru supravegherea copiilor în situaţiile în care activitatea şcolilor, grădiniţelor şi creşelor este suspendată sau închisă temporar din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile (inundații sau ninsori abundente) sau a altor situații extreme decretate de autorități, cum ar fi revenirea la starea de urgență.
Facilități fiscale. Tichete de creșă
Angajații care nu au beneficiat de concediul și indemnizația acordate pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani pot primi de la angajatorii lor tichete de creșă pentru achitarea taxelor instituției unde este înscris cel mic. Valoarea acestui tichet ar urma să fie majorată, în curând, la valoarea de 490 lei pe lună (Tichetele de creșă se pot cumula cu alocația de stat pentru copii și cu stimulentul de inserție). Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...