Valul de FRIG a provocat HAOS la nivel MONDIAL. Află TOTUL

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Valul de FRIG provocat HAOS la nivel MONDIAL. Află TOTUL
Valul de FRIG provocat HAOS la nivel MONDIAL. Află TOTUL
Temperaturile reduse înregistrate în emisfera nordică au provocat haos pe pieţele energetice şi au deteriorat infrastructura energetică, astfel că gospodăriile din Japonia şi până în Franţa au fost îndemnate să îşi reducă consumul de electricitate, transmite Bloomberg.

Frigul a luat piaţa energetică prin surprindere. Creşterea consumului de energie în timpul iernii, cumulată cu o producţie scăzută de energie eoliană, închiderea unor termocentrale şi întârzierile înregistrate de navele care transportă gaze lichefiate au scos în evidenţă deficienţele cu care se confruntă sistemul energetic mondial, în contextul unor condiţii meteo care urmează să devină şi mai volatile.

Femeile și bărbații pot ieși mai DEVREME la PENSIE în 2021. O singură CONDIȚIE

Un fenomen meteo relativ rar, denumit vortexul polar, ameninţă să trimită temperaturi scăzute în America de Nord, Europa şi Asia începând de la finele lunii ianuarie.

"Distorsiunile provocate de vortexul polar par să prelungească condiţiile dificile din timpul iernii în unele zone din emisfera nordică şi posibil din Europa. Este posibil să mai dureze. Mai multe companii încep să resimtă efectele iar preţurile ridicate la electricitate încep să îi afecteze pe marii consumatori", spune analistul David Thomas.

Condiţiile meteo extreme au împins deja preţurile la electricitate, combustibili şi nave de transport la cotaţii record.

În Asia, preţurile spot la gaze naturale lichefiate au crescut de 18 ori comparativ cu minimele înregistrate anul trecut iar preţul gazelor pe piaţa din Europa a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani. China are probleme în a asigura aprovizionarea cu electricitate pe fondul celor mai scăzute temperaturi de după 1966. Marii consumatori industriali sunt primii cărora le-a fost redusă aprovizionarea cu electricitate, urmaţi de clădirile comerciale, pentru a putea fi asigurată aprovizionarea consumatorilor rezidenţiali.

În Japonia, companiile de utilităţi au cerut consumatorilor să conserve electricitatea, iar Guvernul de la Tokyo a cerut producătorilor independenţi să majoreze producţia la maxim.

La începutul acestei săptămâni, operatorul reţelei energetice din Franţa a emis un avertisment cu privire la nivelul ridicat al cererii şi a făcut un apel către consumatori să se îmbrace mai gros în loc să pornească instalaţia de încălzire. La rândul său, compania de utilităţi Electricite de France SA i-a sfătuit pe consumatorii să amâne spălatul hainelor în contextul în care cererea de electricitate este la un nivel ridicat.

În Spania, guvernul analizează modalităţile prin care poate interveni pe piaţa de electricitate, după ce au avut loc creşteri bruşte de preţuri, cum s-a întâmplat când cererea a explodat după ce capitala Madrid s-a confruntat cu căderi neobişnuite de zăpadă. Facturile unor consumatori de pe piaţa reglementară sunt legate de preţurile angro, care sunt la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

Cât de frig va fi în restul iernii ar putea fi factorul crucial care va decide dacă preţurile ridicate la energie se vor menţine. Însă chiar dacă temperaturile vor începe să crească, impactul asupra livrărilor de gaze lichefiate ar putea să se resimtă chiar şi la vară şi să se răsfrângă şi asupra altor pieţe. În condiţiile în care nordul Asiei, cel mai mare consumator de gaze lichefiate, îşi reface stocurile, această cerere va susţine preţurile de referinţă pe întreg parcursul anului 2021. În aceste condiţii analiştii de la Wood Mackenzie Ltd. susţin că ceea ce se anunţa a fi o vară a anului 2021 bine echilibrată ar urma să fie una din ce în ce mai tensionată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier

pixel