Vânzările de armament rusesc către India stagnează. Care este semnificația

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Narendra Modi și Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Narendra Modi și Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Livrările rusești de materiale militare către India au fost oprite, deoarece țările se străduiesc să găsească un mecanism de plată care să nu încalce sancțiunile americane, potrivit unor oficiali indieni care au cunoștință de acest lucru.

Plățile indiene pentru arme în valoare de peste 2 miliarde de dolari sunt blocate de aproximativ un an, iar Rusia a încetat să mai furnizeze credite pentru o conductă de piese de schimb în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari, precum și pentru două baterii de sisteme de apărare antirachetă S-400 care nu au fost încă livrate, potrivit oficialilor, care au cerut să nu fie identificați din cauza caracterului sensibil al problemei, scrie Bloomberg.

Rusia este cel mai mare furnizor al Indiei de arme necesare pentru a descuraja Pakistanul și China.

Între sancțiuni și menințări

India nu poate achita factura în dolari americani din cauza preocupărilor legate de sancțiuni secundare, în timp ce Rusia rămâne refractară la acceptarea rupelor din cauza volatilității cursului de schimb, au declarat oficialii.

De asemenea, New Delhi nu dorește să încheie afacerea în ruble rusești din cauza preocupărilor legate de posibilitatea de a putea achiziționa suficient pe piața liberă la un curs corect, au spus aceștia.

Guvernul indian a propus Moscovei să folosească rupii din vânzările de arme pentru a investi în datoria indiană și pe piețele de capital pentru a evita acumularea de rupii, au adăugat ei, dar guvernul lui Vladimir Putin nu consideră acest lucru atrăgător.

O posibilă soluție ar fi folosirea euro și dirhamilor, monedele folosite pentru a plăti importurile indiene de țiței rusesc la preț redus, a declarat un înalt oficial guvernamental indian.

Cu toate acestea, utilizarea acestor valute pentru a plăti pentru arme ar putea atrage mai multe controale din partea SUA din cauza sancțiunilor decât pentru petrol, precum și creșterea costurilor din cauza cursurilor de schimb nefavorabile pentru India.

Soluții disperate

O altă opțiune în discuție este un mecanism prin care Rusia să compenseze achizițiile de importuri indiene cu prețul armelor, a declarat unul dintre oficiali. Dar acest lucru nu este ușor, deoarece Rusia a avut anul trecut un excedent comercial de 37 de miliarde de dolari cu India, al treilea ca mărime după China și Turcia, potrivit datelor compilate de Bloomberg.

Ministerul indian al Apărării, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul de Finanțe și Banca de Rezervă a Indiei nu au răspuns la apelurile telefonice sau la solicitările de comentarii trimise prin e-mail.

Lovitură pentru forțele aeriene

Forțele aeriene indiene, care depind de o flotă rusă de avioane de luptă și elicoptere, sunt printre cele mai afectate de întreruperea livrărilor de la Moscova.

Nu se știe dacă Rusia poate efectua întreținerea regulată, au adăugat aceștia, ceea ce ar putea duce la vulnerabilități de-a lungul granițelor Indiei cu China și Pakistan.

Relația dintre India și Rusia va fi analizată și mai atent atunci când premierul Narendra Modi va fi gazda Grupului celor 20 de lideri în septembrie, în timpul căreia războiul va fi un subiect cheie.

Acea întâlnire ar putea împiedica India să pună imediat la punct mecanismul de plată pentru arme cu Rusia, au declarat persoanele respective.

Rusia rămâne cel mai mare furnizor de echipamente militare al Indiei, deși achizițiile au încetinit cu 19% în ultimii cinci ani din cauza sancțiunilor și a concurenței crescute din partea altor țări producătoare.

India și-a calibrat cu atenție răspunsul la războiul Rusiei din Ucraina, solicitând o încetare a focului, în timp ce s-a abținut de la votul asupra rezoluțiilor Națiunilor Unite care condamnă invazia.

Modi se va întâlni în următoarele săptămâni cu omologi din SUA și din alte țări industrializate

Aceste țări văd India ca pe un bastion în fața asertivității militare și economice crescânde a Chinei și s-au oferit să furnizeze echipamente de apărare. Dar, chiar și așa, va dura ani de zile pentru ca națiunea să renunțe la armamentul rusesc, menținând în același timp o poziție de apărare credibilă.

În timp ce administrația președintelui Joe Biden s-a abținut în mare parte de la a penaliza India pentru afacerile sale cu Rusia, inclusiv prin reținerea sancțiunilor pentru sistemul de apărare aeriană S-400, aceasta a luat unele măsuri.

În septembrie anul trecut, o firmă petrochimică din Mumbai, Tibalaji Petrochem, a fost adăugată pe lista de sancțiuni de către Departamentul Trezoreriei SUA pentru că a cumpărat produse petroliere din Iran.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...


pixel