Deși a existat o scădere considerabilă în rândul țărilor din zona euro în luna februarie, de 0,5% și de 0,4% în spațiul UE în vânzările din acest domeniu, creșteri au înregistra țări ca Polonia (1,4%), Croaţia (1,2%), Estonia (1%), Bulgaria şi Slovacia (ambele cu 0,9%), Letonia şi Lituania (ambele cu 0,7%), România, Ţările de Jos şi Spania (toate trei cu o creştere de 0,5%).
Totodată, de la an la an, vânzările din retail au scăzut cu 0,7% în zona euro şi cu 0,2% în UE. În acest interval de timp, România a ocupat locul doi în topul vânzărilor din domeniul comerțului cu amănuntul, de 8,7%, o creștere mai mare fiind înregistrată de Croația, cu un plus de 9,2%.
După cum reiese din datele Institutului Național de Statistică, în România, în luna februrarie, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, cu exceptția comerţului cu autovehicule şi motociclete, serie brută, a înregistrat o creştere cu 12,3%, în luna februarie 2024, față de aceeași lună a anului trecut. Pe serie ajustată, afacerile din comerţ au înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 7,1%.
Spre deosebire de luna ianuarie a acestui an, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut cu 2,6%, pe serie brută, în februarie. Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri din comerţ a crescut cu 0,6%.
În UE, în februarie 2024, comparativ cu ianuarie 2024, volumul comerțului cu amănuntul
Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari scăderi lunare ale volumului total al comerțului cu amănuntul au fost înregistrate în Germania (-1,9%), Belgia (-1,8%) și Cipru (-1,1%). Cele mai mari creșteri au fost observate în Polonia (+1,4%), Croația (+1,2%) și Estonia (+1,0%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...
Declarația SAF-T pentru iunie...
Leul s-a apreciat luni, 14...
Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...
Prețurile carburanților pe 14...
ROBOR și IRCC, în scădere...
Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Proiectul noii legi a...
E.ON Drive Infrastructure...
Administraţia Naţională de...
Decizia Curții Constituționale...
Bitcoin a depășit luni, pentru prima dată, pragul de...
Numărul lucrătorilor străini...
Canicula şi disconfortul termic...
China a încheiat primul...
Bruxelles-ul prelungește suspendarea contramăsurilor...
BVB a câştigat aproape nouă...
Investitorii globali au...
Scope Rating a îmbunătăţit...
Fondurile de pensii...
Peter Magyar promite un „New...