Pachetul fiscal va fi decis miercuri. Guvernul vrea legiferarea până pe 7 iulie
Guvernul se află în criză de...
La ora actuală Legea edicației prevede ca înscrierea în învăţământul primar se poate face doar pentru copii care împlinesc vârsta de 6 ani până la finalul anului calendaristic, deşi structura anului şcolar nu coincide niciodată cu structura anului calendaristic, anul şcolar desfășurându-se pe perioada a doi ani calendaristici consecutivi.
Camera Deputaților a adoptat un proiect de modificare a Legii educației care prevede ca înscrierea copiilor la clasa zero să nu se mai facă după criteriul împlinirii vârstei de 6 ani, ci după dezvoltarea lor psihosomatică, posibilă după vârsta de 5 ani.
Inițiatorii spun că: „prin reglementarea actuală se creează practic o discriminare între copiii care împlinesc vârsta legală pentru înscriere în învăţământul primar în perioada cuprinsă între 15 septembrie – 31 decembrie şi cei care ar împlini această vârstă ulterior datei de 31 decembrie, respectiv în cursul celui de-al doilea an calendaristic din structura anului şcolar”.
Citește și: Sistemul de notare a elevilor nu va mai fi de la 1 la 10
Noua măsură prevede înscrierea copiilor la solicitarea părinților, chiar dacă împlinesc 6 ani în următoarele 6 luni de la începerea anului școlar. Norma va fi însă opțională, nu obligatorie, singura condiție care trebuie îndeplinită fiind, ca și acum, obţinerea unui rezultat favorabil ca urmare a evaluării dezvoltării psihosomatice.
În modificatea adusă Legii învățământului se prevede că:
”În clasa pregătitoare sunt înscrişi copiii care au împlinit vârsta de 6 ani până la data începerii anului şcolar. La solicitarea scrisă a părinţilor, a tutorilor sau a susţinătorilor legali, pot fi înscrişi în clasa pregătitoare şi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în următoarele 6 luni calendaristice, calculate de la data începerii anului şcolar, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoarei.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul se află în criză de...
RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...
Ministrul Finanțelor, Alexandru...
Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...
Autoritatea de Supraveghere...
Compania britanică Nothing...
RAR avertizează că peste 85.000...
Ciprian Tătăruşanu, fostul...
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...
Activele nete ale celor 248 de...
UE cere eliminarea imediată a...
Administrația Fondului pentru...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
DGAF a identificat o fraudă...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...