Vedetele săptămânii la Bursa București: O bancă și o mare companie energetică

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
O săptămână neagră pentru Bursa de la București
O săptămână neagră pentru Bursa de la București
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 1,68 miliarde de lei la capitalizare, 0,95%, în această săptămână, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a scăzut cu 38,61%, în comparaţie cu săptămâna anterioară.

Potrivit datelor publicate de BVB, consultate de AGERPRES, capitalizarea bursieră a ajuns la 175,151 miliarde de lei, în perioada 10 - 14 octombrie 2022, de la 176,833 miliarde de lei în săptămâna 3 - 7 octombrie 2022.

Tranzacţiile cu acţiuni au generat un rulaj de 89,764 milioane de lei, în scădere de la 146,226 milioane de lei, în săptămâna anterioară.

Cea mai bună zi de tranzacţionare la BVB a fost luni, 10 octombrie, când s-a înregistrat un rulaj de 20 milioane de lei, iar cea mai slabă zi, miercuri, 12 octombrie, cu o valoare a tranzacţiilor de 14,3 milioane de lei.

Indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti - BET - a închis săptămâna la 10.670,83 de puncte.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide titluri pe segmentul principal al BVB, generând tranzacţii de 17,838 milioane de lei şi o creştere a preţului cu 1,95%.

În topul tranzacţiilor se mai află titlurile Băncii Transilvania, cu schimburi de 14,482 milioane lei (-3,20%) şi acţiunile OMV Petrom, cu tranzacţii de 11,663 milioane de lei (-2,55%).

Cele mai importante creşteri ale cotaţiilor au fost înregistrate de acţiunile UCM Reşiţa (+87,07%), Romcarbon (+12,78%) şi Rompetrol Well Services (+10,64%).

La polul opus, scăderi importante au fost consemnate de acţiunile Societăţii de Construcţii Napoca, cu un declin de 23,66%, urmate de cele ale Turbomecanica (-18,70%) şi ale Şantierului Naval Orşova (-13,81%). 

Citește și Experții dau din colț în colț: Habar nu au cum va evolua prețul aurului

Tot mai puternic, dolarul american dă totul peste cap pe piețele mondiale, inclusiv pe cele ale metalelor prețioase, unde prețul aurului a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii aproape doi ani și jumătate. Experții intervievați de CNBC au exprimat puncte de vedere diferite privind evoluția pe mai departe a metalului prețios.

În mod tradițional, aurul este considerat un activ de protecție în cazul unei inflații ridicate și un refugiu sigur în cazul crizelor economice. Cu toate acestea, creșterea dolarului la un nivel maxim al ultimilor 20 de ani a făcut ca aurul să fie mai scump în monedele altor țări, ceea ce a dus la scăderea cererii de metal prețios. În plus, aurul este afectat negativ de creșterea ratelor dobânzilor din SUA, care a oferit investitorilor opțiuni pentru investiții cu randament mai ridicat.

Miercuri, prețul contractelor futures al aurului cu livrare în luna decembrie a atins la New York Mercantile Exchange (COMEX) 1677,8 dolari pe uncie. Comparativ cu valoarea maximă înregistrată în martie (peste 2050 de dolari pe uncie), aurul a pierdut deja 17%. Citește mai departe AICI

Citește și Bursa de la București, în depresie! Majoritatea indicilor, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere pe majoritatea indicilor şedinţa de joi, iar valoarea tranzacţiilor s-a situat la 37,8 milioane de lei (aproximativ 7,7 milioane de euro).

Indicele principal BET s-a depreciat cu 0,92%, până la 10.546,34 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la Bursă, a consemnat o scădere de 0,91%.

Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 0,79% din valoare, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, s-a apreciat cu 0,25%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,42%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, a consemnat un minus de 0,82%.

În acelaşi timp, indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, a înregistrat o scădere de 0,86%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel