Venitul minim. Modificări importante intră în vigoare de mâine

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Bani / Foto: DCBusiness
Bani / Foto: DCBusiness
Luni a apărut o lege care vizează unele modificari privind modul de calcul al venitului minim cât și redefinirea noțiunii de venit minim, modificări ce vor intra în vigoare de mâine.

Astfel, legislația venitului minim de incluziune, ce va cuprinde venitul minim garantat și alocaţia pentru susţinerea familiei, se va aplica peste câteva zile dar ajutoarele sociale existente vor fi disponibile până la începutul anului viitor.

În vara anului trecut, odată cu apariția OUG 114/2022, termenul la care trebuie să intre în vigoare Legea 196/2016, care este actul normativ prin care este reglementat venitul minim de incluziune, a fost amânat din nou, noul termen de aplicare a legii fiind stabilit atunci pentru data de 1 ianuarie 2024.

Concret, potrivit noului act normativ, Legea 196/2016 privind venitul minim de incluziune, ce va cuprinde venitul minim garantat și alocaţia pentru susţinerea familiei, se va aplica din data de 1 aprilie 2023.

Cu toate astea, reglementările referitoare la solicitarea, acordarea, stabilirea dreptului și plata venitului minim de incluziune, dar și cele privind data de încetare a acordării drepturilor de ajutor social (Legea nr. 416/2001) sau de alocație pentru susținerea familiei (Legea nr. 277/2010) se vor aplica de la 1 ianuarie 2024.

Ce înseamnă noua prevedere

Asta înseamnă că ajutoarele sociale deja stabilite se mențin în plată și după 1 aprilie 2023. Pentru a face transferul la noul tip de ajutoare, beneficiarii celor actuale vor putea să depună cereri în acest sens la autorități cu 60 de zile înainte de data intrării în vigoare a reglementărilor referitoare la solicitarea, acordarea, stabilirea dreptului și plata venitului minim de incluziune, care este 1 ianuarie 2024, adică din 2 noiembrie 2023.

Suplimentar, noua lege stabilește că, de la data de 1 ianuarie 2024, nivelul venitului minim de incluziune, respectiv al componentelor acestuia, se actualizează cu rata medie a inflației pentru anul 2022, notează avocatnet. Practic, acum se stabilește o primă majorare, deoarece, potrivit Legii 196/2016, nivelul venitului minim de incluziune se va majora anual, din oficiu, începând cu luna martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent.

Noul act normativ introduce și alte modificări la Legea 196/2016. De pildă, dacă din calculul ajutorului de incluziune rezultă o sumă mai mică de 50 de lei, atunci se va acorda un ajutor de 50 de lei.

De asemenea, se redefinește o categorie de potențiali beneficiari de venit minim de incluziune. Este vorba, mai precis, despre persoanele cu vârsta de cel puțin 65 de ani ce sunt necăsătorite, divorțate sau văduve și care trăiesc în locuința de domiciliu sau de reședință ori sunt găzduite, pe perioadă nedeterminată, într-un serviciu social cu cazare.

Anterior, Legea 196/2016 vorbea despre persoane vârstnice cu vârsta de cel puțin 65 de ani și nu preciza că este vorba despre persoanele singure (necăsătorite, divorțate sau văduve).

Potrivit prevederilor Legii 196/2016, se vor reuni venitul minim garantat și alocaţia pentru susţinerea familiei într-un singur ajutor: venitul minim de incluziune. Așadar, venitul minim de incluziune va fi compus din una sau două dintre următoarele ajutoare financiare:

- ajutorul de incluziune;

- ajutorul pentru familia cu copii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Despre prosumatori
Mina Șuior
Majorarea salariilor costă
Pensiile private se modifică / Foto: Freepik
Om de afaceri la calculator / Foto: Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
Start-up Nation
Piața luxului a încasat o lovitură puternică / Foto: Freepik
Bursa
Foto: Freepik.com
Figurine / FOTO: Wikipedia

Japonia și curiozitățile ei: Secretul figurinelor Daruma

La nord de Osaka, ascuns în colinele împădurite ale...

Previziuni / FOTO: Freepik

Adio petrol scump pentru următorii cel puțini doi ani

Experții băncii HSBC au revizuit în scădere prognozele...

Foto: Freepik.com

Producţia industrială a României, în scădere

În perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2025, comparativ...

Analistul economic Adrian Negrescu
Fondul Monetar Internațional / Foto: Banca Mondială / Flickr
Leadership creativ
Foto: Freepik.com
Muncitor
Card bancar / Foto: Freepik
Exploatare de litiu

Experții reduc estimările pentru piața litiului

Pe fondul temerilor privind tarifele și impactul asupra...

Dolari
Donald Trump
FNGCIMM / Foto: DCBusiness

Ministrul Finanţelor, discuţii cu noua conducere a FNGCIMM

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru...

Sebastian Burduja
Cu ochii pe grafice /FOTO: Freepik
Foto: Freepik

Voucherele de vacanţă. Vestea aşteptată de bugetari

Veşti bune pentru bugetarii care aşteaptă să afle cum...

Mașină electrică / FOTO: Freepik

pixel