În direct la postul de televiziune Antena 3 CNN, ministrul a anunțat, printre altele, că toți românii vor putea calcula singuri, odată cu intrarea în vigoare a noului act normativ, care fi valoarea pensiilor lor. În același timp, Simona Bucura a punctat cele trei inechități pe care le rezolva această lege, aprobată de Guvern și care urmează să fie supusă acum dezbaterilor parlamentare.
Înainte de toate, ministrul Muncii a subliniat că ”peste 3 milioane de români, pe simulările noastre, vor avea pensii mai mari. Fiecare român, datorită faptului că valoarea punctului de pensie crește, va avea o pensie mai bună în 2024, pe noua formulă".
În ceea ce privește modul de calculare a pensiilor, noua formulă prevede ca valoarea punctului de referință (VPR), care devine element cheie, se va înmulți cu numărul de puncte de pensie înscrise în decizia de pensionare.
Valoarea punctului de referință este egal cu punctul de pensie (care în 2024 va fi de 2.031 lei, dacă punctul de pensie va fi majorat cu 13,8%) împărțit la 25 de ani de cotizare (perioada medie de cotizare), din care rezultă 81 de lei. Această cifră se înmulțește, apoi, cu numărul total de puncte din decizia de pensionare.
"Pe noua formă, pe recalculare este foarte important să explicăm cele două elemente pe care le avem: de contributivitate și de stabilitate.
Cu alte cuvinte, la contributivitate și muncă egală vom avea pensii egale, fiindcă prin această nouă lege a pensiilor, în fapt, noi încercăm să corectăm trei categorii de inechități.
Pe de o parte, inechititățile apărute între pensionari care au muncit la fel, dar au ieșit la pensie în ani diferiți, inechități între doamne și domni și, nu în ultimul rând, inechități între pensionari care s-au aflat în indemnizația minimă socială.
Este foarte important de spus că pe simulările noastre, pe o situație în care aveam un pensionar în indemnizație minimă socială care astăzi primea 1.125 lei, de anul viitor pentru o vechime în muncă de 35 de ani, creșterea va fi de 87%, deci aproape se dublează pensia. Este un plus de 1.900 lei", a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...