Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
În direct la postul de televiziune Antena 3 CNN, ministrul a anunțat, printre altele, că toți românii vor putea calcula singuri, odată cu intrarea în vigoare a noului act normativ, care fi valoarea pensiilor lor. În același timp, Simona Bucura a punctat cele trei inechități pe care le rezolva această lege, aprobată de Guvern și care urmează să fie supusă acum dezbaterilor parlamentare.
Înainte de toate, ministrul Muncii a subliniat că ”peste 3 milioane de români, pe simulările noastre, vor avea pensii mai mari. Fiecare român, datorită faptului că valoarea punctului de pensie crește, va avea o pensie mai bună în 2024, pe noua formulă".
În ceea ce privește modul de calculare a pensiilor, noua formulă prevede ca valoarea punctului de referință (VPR), care devine element cheie, se va înmulți cu numărul de puncte de pensie înscrise în decizia de pensionare.
Valoarea punctului de referință este egal cu punctul de pensie (care în 2024 va fi de 2.031 lei, dacă punctul de pensie va fi majorat cu 13,8%) împărțit la 25 de ani de cotizare (perioada medie de cotizare), din care rezultă 81 de lei. Această cifră se înmulțește, apoi, cu numărul total de puncte din decizia de pensionare.
"Pe noua formă, pe recalculare este foarte important să explicăm cele două elemente pe care le avem: de contributivitate și de stabilitate.
Cu alte cuvinte, la contributivitate și muncă egală vom avea pensii egale, fiindcă prin această nouă lege a pensiilor, în fapt, noi încercăm să corectăm trei categorii de inechități.
Pe de o parte, inechititățile apărute între pensionari care au muncit la fel, dar au ieșit la pensie în ani diferiți, inechități între doamne și domni și, nu în ultimul rând, inechități între pensionari care s-au aflat în indemnizația minimă socială.
Este foarte important de spus că pe simulările noastre, pe o situație în care aveam un pensionar în indemnizație minimă socială care astăzi primea 1.125 lei, de anul viitor pentru o vechime în muncă de 35 de ani, creșterea va fi de 87%, deci aproape se dublează pensia. Este un plus de 1.900 lei", a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...