Vești bune de la Națiunile Unite privind prețurile la alimente
Autor: Georgel Simionică
Data actualizării:
Data publicării:
Agricultorii români vor fi compensați
Agricultorii români vor fi compensați
Veștile de la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) sunt unele bune, în pofida războiului din Ucraina și a crizei actuale de pe piața energiei.

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut şi în octombrie, pentru a şaptea lună consecutivă, deşi s-a înregistrat o creştere a preţurilor cerealelor, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În octombrie, acest indice a scăzut la 135,9 puncte, faţă de valoarea revizuită de 136 puncte atinsă în septembrie. Chiar dacă a scăzut timp de şapte luni la rând, acest indice este cu 2% mai mare decât era în octombrie 2021.

Preţul cerealelor calculat de FAO a crescut cu 3% în octombrie, grâul înregistrând un avans de 3,2%, în contextul incertitudinilor legate de exporturile din Ucraina şi al revizuirii în scădere a livrărilor din SUA. Şi preţul orezului a urcat cu 1% în octombrie.

În contrast, preţul uleiurilor vegetale a scăzut cu 1,6% în octombrie. Acest indice este cu aproape 20% mai scăzut decât era în octombrie 2021. Creşterea cotaţiilor internaţionale pentru ulei de floarea soarelui a fost mai mult decât compensată de preţurile mai scăzute pentru uleiurile de palmier, de soia şi din seminţe de rapiţă.

De asemenea, preţurile internaţionale la carne şi lactate au scăzut cu 1,4%, şi, respectiv, 1,7%, iar la zahăr cu 0,6%.

Tot vineri, FAO şi-a înrăutăţit estimările privind producţia mondială de cereale în 2022 până la 2,764 miliarde de tone, de la 2,768 miliarde de tone cât estima anterior. Noua estimare este cu 1,8% sub producţia realizată în 2021.

"Revizuirea în scădere este determinată aproape în întregime de temerile privind producţia de grâu în Statele Unite", a precizat FAO.

Citește și:

Primul tren cu cereale din Ucraina, adus în Portul Galați

Primul tren cu cereale din Ucraina, adus pe calea ferată cu ecartament larg direct la silozul 'Anghel Saligny' din Portul Docuri, va sosi la destinaţie miercuri noaptea, a anunţat, miercuri, directorul adjunct al Administraţiei Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi, Dan Tivilichi.

Cerealele din Ucraina vor sosi în loturi de câte 20 de vagoane, livrate pe linia de cale largă dinspre Ucraina, via Giurgiuleşti, 60 de vagoane fiind deja în vama din Republica Moldova. Ele vor depozitate în silozul 'Anghel Saligny', care are o capacitate de 25.000 de tone, de unde vor fi preluate de nave cu destinaţia Turcia.

'Sperăm că o dată cu deblocarea acestor trenuri, pe acest siloz, pe linia nouă, să avem o creştere a cantităţii de marfă ce poate fi operată, cu cereale şi nu numai, din Ucraina. Ne bucurăm că avem primul tren care soseşte în portul Galaţi, pe linie largă, cu mărfuri din Ucraina. O locomotivă de manevră, din port, va efectua manevra de introducere şi scoatere a vagoanelor de la frontul de operare, este anunţată şi prima navă în cursul săptămânii viitoare pentru preluarea mărfii, care va fi depozitată în siloz. În noaptea asta (miercuri noaptea - n.r.) aşteptăm primele 20 de vagoane. Nava care este anunţată ca sosire la portul Galaţi are undeva la 6.000 de tone capacitate, asta înseamnă că navele vor veni cu o cadenţă de una pe săptămână. În ceea ce priveşte fluxul către Constanţa, la ora actuală, având în vedere cotele Dunării, nu avem probleme, nu avem restricţii, e o restricţie de 1,80 m, ceea ce nu afectează transportul barjelor de 2.000 de tone de la Galaţi pe canalul Dunăre - Marea Neagră către Constanţa', a precizat Dan Tivilichi.

Redeschiderea liniei cu ecartament larg după 22 de ani a fost realizată de CFR Infrastructură din fonduri proprii. Au fost înlocuite 780 de traverse din lemn speciale de 2,80 m şi 246 de traverse din lemn speciale de pe aparate de cale şi pe linia încălecată. Au fost înlocuite 5.382 de tone de material mărunt de prindere, s-a făcut completarea prismei cu 385 de tone de piatră spartă şi executarea burajelor tehnologice. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel