Vești bune pentru românii care muncesc în Spania. Discuții la nivelul miniștrilor Muncii

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Yolanda Diaz Perez și Simona Bucura Oprescu
Yolanda Diaz Perez și Simona Bucura Oprescu
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, s-a întâlnit joi cu omologul spaniol, Yolanda Diaz Perez, temele discutate fiind unele de maximă importanță pentru românii care muncesc în Spania.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, s-a întâlnit joi la Madrid cu vicepremierul și ministrul Muncii și Economiei Sociale din Spania, Yolanda Diaz Perez, pentru a discuta aspecte legate de cooperarea între cele două țări în domeniul economiei sociale, ocupării forței de muncă și Inspecției Muncii, precum și pentru a aborda problema acordării dublei cetățenii pentru românii din Spania.

Principalele subiecte de discuție au vizat consolidarea cooperării în domeniul economiei sociale, care reprezintă un sector vital pentru dezvoltarea durabilă și incluzivă a societății. La solicitarea ministrului Simona Bucura-Oprescu, cei doi oficiali au convenit să completeze Memorandumul de înțelegere privind cooperarea dintre cele două ministere, semnat în noiembrie 2022, pentru a întări colaborarea în acest domeniu.

Pe lângă economia socială, discuțiile au vizat și alte aspecte legate de piața muncii, inclusiv cooperarea în domeniul ocupării forței de muncă și consolidarea activităților de inspecție în domeniul muncii.

Un alt subiect important abordat a fost acordarea dublei cetățenii pentru românii care locuiesc și lucrează în Spania. Acest aspect este deosebit de relevant pentru comunitatea românească din Spania și implică atât aspecte administrative, cât și juridice, care necesită o colaborare strânsă între cele două țări.

Reuniunea bilaterală dintre ministrul Simona Bucura Oprescu și vicepremierul Yolanda Diaz Perez marchează un pas important în consolidarea relațiilor de colaborare între România și Spania în domeniul muncii și solidarității sociale, precum și în sprijinirea drepturilor și nevoilor cetățenilor români din diaspora.

”[...] Spania este în prezent un model în acest domeniu, având în vedere că aduce economiei Spaniei circa 10% din PIB. Vreau ca România să preia bunele practici din Spania în domeniul economiei sociale, iar experiența lui Victor Meseguer Sanchez, comisar special pentru Economie Socială, unul dintre cei mai buni experți din Europa, îmi doresc să fie folosită și în România.”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

În lumina semnării a două memorandumuri între Serviciile Publice de Ocupare și între Inspecțiile Muncii din România și Spania în 2009, ministrul român a cerut o evaluare a gradului de implementare a acestora și a propus stabilirea unei liste de priorități pentru acțiunile viitoare. În plus, pentru a îmbunătăți eficiența acțiunilor în domeniul Inspecției Muncii, ministrul Simona Bucura-Oprescu a sugerat implicarea Autorității Europene a Muncii (ELA) în organizarea de inspecții comune și în schimbul de inspectori de muncă.

Această propunere vine în contextul în care Spania dispune de specialiști bine pregătiți în domeniul inspecțiilor de muncă și utilizează algoritmi pentru optimizarea procesului, ceea ce poate fi o resursă valoroasă pentru România în eforturile sale de a întări aplicarea legislației și de a îmbunătăți condițiile de muncă pentru lucrători.

Prin intermediul cooperării cu ELA și prin organizarea de inspecții comune, România și Spania pot beneficia de schimbul de bune practici, de expertiză reciprocă și de coordonarea eforturilor în vederea garantării respectării normelor europene și naționale în domeniul muncii.

Această inițiativă evidențiază angajamentul României de a consolida cooperarea cu partenerii europeni în domeniul muncii și de a promova un mediu de muncă sigur, sănătos și echitabil pentru toți lucrătorii.

Yolanda Diaz Perez a solicitat sprijinul României pentru susținerea inițiativei ”Către o Cartă Globală a Drepturilor Muncii”, lansată de Guvernul spaniol prin Ministerul Muncii și Economiei Sociale, care își propune plasarea muncii decente în centrul implementării unui nou contract social, care vizează ocupare deplină și productivă, dialog social, respectarea standardelor internaționale OIM, protecție și justiție socială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Tanczos Barna, Ilie Bolojan și Cseke Attila
Agenția Fitch Ratings
Trafic intens pe autostradă / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Fermierii vor fi mai protejați / Foto: Freepik
Curtea Constituțională
Muncitor
Ciprian Șerban, ministrul Transporturilor
Muncitori în fața unui panou de comandă / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar
Bursa de Valori București
Fermieri / Foto: Freepik
Antifraudă
Urmările unei furtuni violente
Judecătorie / Foto: Freepik
TVA / Grafică: DCBusiness
Dragoș Pâslaru
Contor pentru energie electrică
Chris Țurlică, fondatorul MaintainX
Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR
Nicușor Dan

Nicușor Dan: Fără creșterea TVA, o afirmație corectă!

Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...

La benzinărie / FOTO: Freepik
ROBOR scade, o veste bună
Guvenul vrea mai mulți bani

Se taie scutirile! Guvernul bagă la plată copiii și bolnavii

Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...

Criză de apă în Marea Britanie / Foto: Freepik
Banca Națională a României

pixel