Vești bune pentru românii care muncesc în Spania. Discuții la nivelul miniștrilor Muncii
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Yolanda Diaz Perez și Simona Bucura Oprescu
Yolanda Diaz Perez și Simona Bucura Oprescu
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, s-a întâlnit joi cu omologul spaniol, Yolanda Diaz Perez, temele discutate fiind unele de maximă importanță pentru românii care muncesc în Spania.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, s-a întâlnit joi la Madrid cu vicepremierul și ministrul Muncii și Economiei Sociale din Spania, Yolanda Diaz Perez, pentru a discuta aspecte legate de cooperarea între cele două țări în domeniul economiei sociale, ocupării forței de muncă și Inspecției Muncii, precum și pentru a aborda problema acordării dublei cetățenii pentru românii din Spania.

Principalele subiecte de discuție au vizat consolidarea cooperării în domeniul economiei sociale, care reprezintă un sector vital pentru dezvoltarea durabilă și incluzivă a societății. La solicitarea ministrului Simona Bucura-Oprescu, cei doi oficiali au convenit să completeze Memorandumul de înțelegere privind cooperarea dintre cele două ministere, semnat în noiembrie 2022, pentru a întări colaborarea în acest domeniu.

Pe lângă economia socială, discuțiile au vizat și alte aspecte legate de piața muncii, inclusiv cooperarea în domeniul ocupării forței de muncă și consolidarea activităților de inspecție în domeniul muncii.

Un alt subiect important abordat a fost acordarea dublei cetățenii pentru românii care locuiesc și lucrează în Spania. Acest aspect este deosebit de relevant pentru comunitatea românească din Spania și implică atât aspecte administrative, cât și juridice, care necesită o colaborare strânsă între cele două țări.

Reuniunea bilaterală dintre ministrul Simona Bucura Oprescu și vicepremierul Yolanda Diaz Perez marchează un pas important în consolidarea relațiilor de colaborare între România și Spania în domeniul muncii și solidarității sociale, precum și în sprijinirea drepturilor și nevoilor cetățenilor români din diaspora.

”[...] Spania este în prezent un model în acest domeniu, având în vedere că aduce economiei Spaniei circa 10% din PIB. Vreau ca România să preia bunele practici din Spania în domeniul economiei sociale, iar experiența lui Victor Meseguer Sanchez, comisar special pentru Economie Socială, unul dintre cei mai buni experți din Europa, îmi doresc să fie folosită și în România.”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

În lumina semnării a două memorandumuri între Serviciile Publice de Ocupare și între Inspecțiile Muncii din România și Spania în 2009, ministrul român a cerut o evaluare a gradului de implementare a acestora și a propus stabilirea unei liste de priorități pentru acțiunile viitoare. În plus, pentru a îmbunătăți eficiența acțiunilor în domeniul Inspecției Muncii, ministrul Simona Bucura-Oprescu a sugerat implicarea Autorității Europene a Muncii (ELA) în organizarea de inspecții comune și în schimbul de inspectori de muncă.

Această propunere vine în contextul în care Spania dispune de specialiști bine pregătiți în domeniul inspecțiilor de muncă și utilizează algoritmi pentru optimizarea procesului, ceea ce poate fi o resursă valoroasă pentru România în eforturile sale de a întări aplicarea legislației și de a îmbunătăți condițiile de muncă pentru lucrători.

Prin intermediul cooperării cu ELA și prin organizarea de inspecții comune, România și Spania pot beneficia de schimbul de bune practici, de expertiză reciprocă și de coordonarea eforturilor în vederea garantării respectării normelor europene și naționale în domeniul muncii.

Această inițiativă evidențiază angajamentul României de a consolida cooperarea cu partenerii europeni în domeniul muncii și de a promova un mediu de muncă sigur, sănătos și echitabil pentru toți lucrătorii.

Yolanda Diaz Perez a solicitat sprijinul României pentru susținerea inițiativei ”Către o Cartă Globală a Drepturilor Muncii”, lansată de Guvernul spaniol prin Ministerul Muncii și Economiei Sociale, care își propune plasarea muncii decente în centrul implementării unui nou contract social, care vizează ocupare deplină și productivă, dialog social, respectarea standardelor internaționale OIM, protecție și justiție socială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tendinţe pe piaţa criptomonedelor. Analiză

Aprilie a fost o lună dificilă pentru piața...

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...


pixel