Compania aeriană israeliană El Al este în discuţii "serioase" cu producătorul european de avioane Airbus cu privire la achiziţionare a 30 de aparate A321neo, a declarat joi directorul general Dina Ben Tal Ganancia, în ceea ce ar fi o modificare istorică de furnizor pentru transportatorul israelian, transmite Reuters.
El Al poartă negocieri şi cu furnizorul său tradiţional Boeing, privind achiziţionarea de aparate 737 MAX, iar o decizie finală ar putea fi luată la începutul lui 2024, a precizat Ben Tal Ganancia. Pe baza preţurilor de catalog, investiţia El Al în modernizarea flotei sale de avioane capabile să zboare pe distanţe scurte ar urma să fie una de ordinul a patru miliarde de dolari însă cel mai probabil El Al va plăti mai puţin după luarea în calcul a reducerilor oferite de producător.
De la înfiinţarea sa în 1948, El Al Israel Airlines a avut o flotă compusă în întregime din avioane Boeing, ca urmare a legăturilor strânse ale Israelului cu principalul său aliat SUA, astfel încât o trecere la avioanele Airbus ar fi o modificare importantă.
"Este ceva serios. Negociem cu ambii furnizori. Ei vin şi revin în Israel pentru a ne arăta avantajele ofertele lor pe care le examinăm", a spus Ben Tal Ganancia, cu ocazia unei conferinţe organizate la 20 de ani de la debutul tranzacţionării acţiunilor El Al la Tel Aviv Stock Exchange.
Este ceva normal pentru o companie aeriană să ceară oferte de la cei doi mai producători mondiali de avioane iar o modificare a furnizorului nu este ceva sigur. Cu siguranţă Boeing va încerca să îşi apere titlul de furnizor tradiţional al El Al însă avionul A321neo are mai multe locuri şi o autonomie mai mare, astfel că a câştigat treptat cote de piaţă pe segmentul de vârf al avioanelor monoculoar.
În conformitate cu noul plan strategic pe cinci ani dezvăluit joi, El Al vrea să îşi extindă flota de avioane de la 46 de avioane în prezent până la 59 de aparate până în 2028. În ceea ce priveşte avioanele care zboară pe distanţe scurte, El Al intenţionează să îşi înlocuiască flota actuală de 24 de avioane Boeing 737-800, care au o vechime medie de 19 ani, cu avioane de tip Boeing 737-900 şi este posibil să cumpere alte şase aparate similare. Achiziţionarea acestor avioane ar urma să fie făcută în mai multe tranşe, a spus Ben Tal Ganancia.
El Al îşi propune să ajungă în 2028 la venituri anuale de 3,5 miliarde de dolari şi 7,7 milioane de pasageri precum şi pe o cotă de 24% pe aeroportul Ben Gurion International Airport din apropiere de Tel Aviv. Pentru acest an, El Al se aşteaptă la venituri de 2,4 miliarde de dolari, în creştere faţă de două miliarde de dolari anul trecut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...