Ajutoare de stat mai mari pentru firme! Până la 75% sprijin în aceste regiuni
Guvernul României urmează să...
Probabil că între veșnicele probleme într-o astfel de asociație sunt reparațiile care sunt necesare în spații comune precum ascensorul sau acoperișul ori terasa blocului.
Activitatea asociațiilor de proprietari este reglementată de o lege care a intrat în vigoare în 2018 și care a adus mai multe modificări și clarificări la vechea lege.
Legea 196/2018 reglementează la ora actuală înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor.
Cum spuneam și mai sus această lege a clarificat o serie de aspecte legate de utilizarea, modificarea și întreținerea locuinței, dar și regulile ce trebuie respectate în cadrul blocurilor sau modul în care se pot înființa și funcționa asociațiile de proprietari.
Însă, în ceea ce privește exploatarea, reparația și întreținerea proprietății comune nu s-a modificat nimic ceea ce înseamnă că repararea proprietății comune, inclusiv a terasei blocului, se face cu participarea financiară a tuturor proprietarilor de apartamente din bloc, indiferent de etajul la care locuiesc.
Citește și: Viața la bloc. Instalarea camerelor VIDEO. Obligațiile asociațiilor
Legea 196/2018 stabilește că “administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și/sau modernizarea, după caz, a proprietății comune aferente condominiului sunt în sarcina asociației de proprietari”.
Astfel, potrivit legislației în vigoare, “proprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația să aprobe un fond de reparații anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune”. Fondul de reparații se utilizează numai pentru consolidarea condominiului, reabilitarea termică, precum și pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune.
Ce înseamnă părți comune
Conform legii, părțile comune sunt: locurile de trecere, scările, instalațiile de apă și canalizare, paratrăsnetele, antenele colective, podul, pivnițele, boxele, spălătoria, uscătoria, liftul, interfonul, dar și fațadele, acoperișul sau terasele.
În concluzie, pentru lucrările de reparare a terasei blocului vor plăti toți proprietarii de locuințe din respectivul bloc, fără să se țină seama de etajul la care locuiesc aceștia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul României urmează să...
Contribuabilii trebuie să...
Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...