Viața la bloc. Cine și de ce plătește reparațiile acoperișului
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
LUcrurile sunt simple din puctul de vedere al legii / Foto: Unsplash
LUcrurile sunt simple din puctul de vedere al legii / Foto: Unsplash
Începând de azi, DCBusiness vă stă la dispoziție cu informații pe tema ”VIAȚA LA BLOC”. Ne puteți scrie la adresa de e-mail: [email protected] despre problemele pe care le întâmpinați în legătură cu facturile, reparațiile din bloc, relații cu administratorul / președintele asociației sau orice alte informații pe acest subiect. Totodată, vom publica de două ori pe săptămână articole cu tema ”Viata la bloc”. Activitatea asociațiilor de proprietari este reglmentată de o lege care a intrat în vigoare în 2018 și care a adus mai multe modificări și clarificări la vechea lege.

Probabil că între veșnicele probleme într-o astfel de asociație sunt reparațiile care sunt necesare în spații comune precum ascensorul sau acoperișul ori terasa blocului.

Activitatea asociațiilor de proprietari este reglementată de o lege care a intrat în vigoare în 2018 și care a adus mai multe modificări și clarificări la vechea lege.

Legea 196/2018 reglementează la ora actuală înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor.

Cum spuneam și mai sus această lege a clarificat o serie de aspecte legate de utilizarea, modificarea și întreținerea locuinței, dar și regulile ce trebuie respectate în cadrul blocurilor sau modul în care se pot înființa și funcționa asociațiile de proprietari.

Însă, în ceea ce privește exploatarea, reparația și întreținerea proprietății comune nu s-a modificat nimic ceea ce înseamnă că repararea proprietății comune, inclusiv a terasei blocului, se face cu participarea financiară a tuturor proprietarilor de apartamente din bloc, indiferent de etajul la care locuiesc.

Citește și: Viața la bloc. Instalarea camerelor VIDEO. Obligațiile asociațiilor

Legea 196/2018 stabilește că “administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și/sau modernizarea, după caz, a proprietății comune aferente condominiului sunt în sarcina asociației de proprietari”. 

Astfel, potrivit legislației în vigoare, “proprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația să aprobe un fond de reparații anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune”. Fondul de reparații se utilizează numai pentru consolidarea condominiului, reabilitarea termică, precum și pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune.

Ce înseamnă părți comune

Conform legii, părțile comune sunt: locurile de trecere, scările, instalațiile de apă și canalizare, paratrăsnetele, antenele colective, podul, pivnițele, boxele, spălătoria, uscătoria, liftul, interfonul, dar și fațadele, acoperișul sau terasele.

În concluzie, pentru lucrările de reparare a terasei blocului vor plăti toți proprietarii de locuințe din respectivul bloc, fără să se țină seama de etajul la care locuiesc aceștia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...


pixel