Ministerul Energiei explică în primă fază faptul că prin modificarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică "Consumatorii finali de încălzire centralizată, răcire centralizată și apă caldă menajeră sunt dotați cu contoare, la prețuri competitive, care reflectă cu acuratețe consumul lor real de energie". Contorizarea vizează, de asemenea, și consumatorii finali de gaze naturale.
Noua prevedere mai spune că blocurile de locuințe care sunt dotate cu sursă centrală de încălzire sau de răcire ori alimentate de sisteme de încălzire sau de răcire centralizată, trebuie instalate contoare individuale pentru a măsura consumul de încălzire, de răcire sau de apă caldă menajeră pentru fiecare unitate a clădirii, în cazul în care acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic și rentabil, în sensul că este proporțional în raport cu posibilele economii de energie.
În orice caz, contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică instalate de la data intrării în vigoare a acestui proiect vor trebui să fie dispozitive care pot fi citite de la distanță. Contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică care nu pot fi citite de la distanță, dar care au fost deja instalate, vor trebui modernizate sau înlocuite, astfel încât să poată permite acest lucru, până la 1 ianuarie 2027.
Viața la bloc. Închiderea balconului. Cum procedezi ca să nu intri în conflict cu legea
Așadar, toate apartamentele vor trebui să aibă astfel de contoare și repartitoare cu citire la distanță până la începutul anului 2027. Singura excepție de la această regulă va fi admisă numai în cazul în care se demonstrează că o astfel de măsură nu este rentabilă într-o asociație de proprietari.
După cum apare și în expunerea de motive ce însoțește proiectul, prin modificările propuse la Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică “se creează cadrul necesar realizării de noi economii anuale, pentru perioada 2021-2030 și se stabilesc metodele de calcul și monitorizare a cantității obligatorii de economii de energie care trebuie aplicate în vederea atingerii obiectivului național de eficiență energetică”.
Trebuie menționat că actul normativ încă nu a intrat în vigoare. Acest lucru se va întâmpla după ce va trece prin parlament și va fi publicat în Monitorul Oficial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Va fi cel mai mare aeroport din lume.
ONRC a comparat datele cu prima...
Explicații oferite de...
Meta Platforms a anunțat lansarea celei mai recente...
Revenirea la tarife vamale – un...
Capitalizarea Bursei de Valori...
Care este adevărata corelație între cele două metale...
Musk și-a exprimat public...
Guvernul de la Paris analizează...
Grupaj de știri.
Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...
Noile tarife vamale de 10%...
Mai corect spus, președintele...
Deși înăsprirea sancțiunilor...
Vremea nefavorabilă va afecta aproape toate zonele țării.
Bulgaria se pregătește să...
Consolidarea fiscală și...
Piețele bursiere globale au...
O echipă de cercetători a...
Dacă Tesla nu o duce prea bine,...
În contextul unei crize...
O decizie neașteptată a președintelui american.
Un nou tip de armă de mare precizie.
Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.
Grupaj de știri.
Guvernul dă undă verde reluării...
Avertizări ANM: instabilitate...