Viața la bloc. Instalarea camerelor VIDEO. Obligațiile asociațiilor

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Camerele de spuraveghere se pot instala numai în anumite locuri / Foto: unsplash.com
Camerele de spuraveghere se pot instala numai în anumite locuri / Foto: unsplash.com
Asociațiile de proprietari sunt obligate și ele să respecte regulile GDPR se spune într-un nou ghid care a fost recent publicat de Autoritatea română de protecția datelor (ANSPDCP).

„În cazul asociațiilor de proprietari, cele mai utilizate date cu caracter personal sunt cele care se înscriu în cartea de imobil, potrivit legii, respectiv numele de familie şi prenumele, seria și nr. actului de identitate, data mutării în/din imobil şi felul adresei (de domiciliu sau de reşedinţă), domiciliul persoanei (înscris în actul de identitate), datele înscrise în listele de plată a cheltuielilor asociației, precum și imaginea în cazul instalării sistemului de supraveghere video”, se spune în documentul ANSPDCP.

Cu alte cuvinte, asociațiile devin, în cazul instalării camerelor de supraveghere operatori de date personale și trebuie să respecte legislația din domeniu.

Este important de reținut că instalarea camerelor de supraveghere se face numai ca măsură de ultimă instanță și anume numai atunci când alte soluții de asigurare a securității și siguranței locatarilor nu se pot lua.

„O astfel de prelucrare a datelor în interes legitim ce poate fi stabilită de către asociația de proprietari este cea efectuată prin intermediul unui sistem de supraveghere video pentru asigurarea pazei şi protecției persoanelor, bunurilor și valorilor, a imobilelor și a instalațiilor de utilitate publică, precum și a împrejmuirilor afectate acestora, dar și în zona de acces în imobil sau lifturi.

Argumentele privind justificarea interesului legitim trebuie să se regăsească într-o documentație la nivelul asociației de proprietari și, ulterior, hotărârea de a instala un astfel de sistem trebuie adoptată în cadrul adunării generale a asociaţiei de proprietari, potrivit Legii nr. 196/2018”, se spune în documentul .

Cum se accesează imaginile și sunetele înregistrate

Este important să se stabilească, exact, cine are acces la date și să se asigure un cadru de securitate, limitându-se expunerea datelor. Mai mult, persoana sau persoanele autorizate să acceseze filmările trebuie să se limiteze la ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivului pentru care s-a luat decizia plasării și utilizării camerelor, notează Avocatnet. „Este necesară stabilirea unui număr limitat de persoane care au acces la imagini. Totodată, persoanele care au acces la imagini nu le pot prelucra decât la cererea operatorului și în scopul pentru care datele au fost inițial colectate. Persoana/persoanele care are/au acces la imagini ar trebui să le poată vizualiza doar în situația producerii unui incident care are legătură cu scopul declarat al prelucrării, și nu în mod continuu/frecvent și/sau în timp real”.

Citește și:

Administratorii de bloc își pot pierde de acum funcțiile

Viața la bloc. Cum poți recupera fondul de rulment

Cât va costa întreținerea în București. Prețurile, GATA să explodeze

Mai trebuie să se stabilească și numărul camerelor care vor fi instalate, unde se vor monta cât și unde se vor afla dispozitivele de stocare.

„În ceea ce privește instalarea camerelor video pe fiecare nivel/palier din imobil, apreciem că pentru prelucrarea imaginilor respective este necesară obținerea consimțământului fiecărui proprietar/locatar de pe nivelul/palierul respective, raportat la riscurile aduse vieții private a acestora”, se mai spune în documentul oficial.

O altă obligație este aceea de semnalare a prezenței camerelor de supraveghere. „Astfel, în ceea ce privește respectarea dispozițiilor GDPR, asociația de proprietari are obligația de informare a persoanelor vizate (proprietarii/chiriașii/vizitatorii), în spaţiile monitorizate prin camerele de supraveghere video. În acest sens, trebuie instalată și o pictogramă adecvată, care să conţină o imagine reprezentativă, poziţionată la o distanţă rezonabilă de locurile unde sunt amplasate echipamentele de supraveghere, astfel încât să poată fi văzută de orice persoană”, se spune în prevederile ghidului ANSPDCP. 

Cât timp se păstrează imaginile

În mod normal, imaginile nu trebuie păstrate mai mult de 30 de zile dar: „Excepție pot face situațiile temeinic justificate în care s-au produs evenimente ce necesită stocarea doar a imaginilor relevante pe o perioadă mai mare de timp necesară îndeplinirii scopurilor respective (de ex. până la soluționarea definitivă a unei cauze penale de către organele judiciare)”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Poți reuși inclusiv în vremuri tulburi /FOTO: Freepik
BVB
Vouchere de vacanță
Aur și argint / FOTO: Unsplash

Bank of America demontează un mit legat de aur și argint

Care este adevărata corelație între cele două metale...

Elon Musk, în timpul congresului Liga
Stop investiții / FOTO: Freepik
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Banca / FOTO: Unsplash

Băncile europene în picaj accentuat. Un dezastru

Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...

Mărfuri/FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Petrol / FOTO: Freepik
Un episod de iarnă adevărată

Viscol și ninsori! O zi de iarnă în toiul primăverii

Vremea nefavorabilă va afecta aproape toate zonele țării.

Nisipurile de aur / FOTO: Wikipedia
Ljubljana, capitala Sloveniei / FOTO: Wikipedia
Bursa
Cercetători / FOTO: Freepik
SpaceX/ FOTO:Wikipedia
Tristețe mare / FOTO: Freepik
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok, salvată pe ultima sută de metri de Trump

O decizie neașteptată a președintelui american.

Kim Jong Un / FOTO: KCNA
La bursă / FOTO: Freepik

Scăderi puternice la Bursa de Valori București

Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă! / FOTO: Freepik
Răstolnița
O sa fie cam frig / FOTO: Freepik
Bani
Conductă
Eutelsat / FOTO: https://www.eutelsat.com/fr/home.html
Seismograf

Cutremur în România sâmbătă dimineață

Seismul s-a produs la ora 4,33.


pixel