Scădere cu 5% a volumului lucrărilor de construcţii. Date INS
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
În 1949, Tokyo Shibaura Electric, născută din fuziunea a două renumite companii japoneze de echipamente electrice, a sărbătorit intrarea pe bursa japoneză. La acel moment, toate speranțele companiei erau legate de producția de generatoare, frigidere și mașini de spălat. În 1978, grupul își schimbă numele în Toshiba. Oferta devine mult mai generoasă, de la televizoare şi componente electronice, la centrale nucleare sau locomotive pe pieţele asiatice şi occidentale. După 74 de ani de la momentul cotării la bursă, conglomeratul care a întruchipat, cândva, gloria industriei japoneze a ieșit de de la Bursa de Valori din Tokyo.
Această retragere a fost decisă în septembrie anul trecut, când un consorţiu de investitori, condus de fondul Japan Industrial Partners (JIP), a finalizat achiziţionarea Toshiba pentru 2.000 de miliarde de yeni (13 miliarde euro). Într-un comunicat, compania a explicat miercuri că va "face un mare pas spre un nou viitor cu un nou acționar și se va strădui să contribuie mai mult la bunăstarea societății". Grupul a mulțumit, de asemenea, acționarilor care i-au rămas loiali, în ciuda înmulțirii deficiențelor economice și manageriale.
Multe crize
În timp ce grupul prezinta o sănătate destul de solidă până la mijlocul anilor 2010, dezvăluirile privind manipularea contabilă a mai multor filiale au scos la iveală o situație financiară mult mai fragilă și o guvernanță păguboasă. Grupul a început să acumuleze pierderi, cu falimentul firmei Westinghouse, care a gestionat activitățile sale nucleare în Statele Unite.
În căutare de capital proaspăt pentru a se relansa, Toshiba a permis intrarea în capitalul său a mai multor fonduri decise să impună o restructurare profundă, în ciuda opoziției conducerii companiei și a multor înalţi funcţionari. În același timp, acțiunile grupului au pierdut jumătate din valoarea lor față de nivelul de la sfârșitul anilor 2010, pentru ca miercuri să ajungă la doar 4.590 de yeni.
Noul proprietar, care reunește JIP, Orix, compania de electricitate Chubu Electric și producătorul de semiconductori Rohm, nu și-a detaliat încă planurile pentru Toshiba, dar a promis să-i consolideze activitățile strategice, în special în domeniul energiei, și să dezvolte soluții în domeniul digital și al gestionării datelor pentru marii clienți.
Taro Shimada, noul proprietar a modificat profund consiliul de administrație al Toshiba pentru a plasa patru directori ai Japan Industrial Partners.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...