Știrile dimineții. Cele mai importante informații la început de zi
Este o nouă victorie pentru Nvidia. Specialistul în procesoare grafice va intra vineri în Dow Jones, unul dintre celebrii indici ai Wall Street-ului, alături de S&P 500, la doar câteva luni după ce a preluat temporar coroana celei mai mari companii din lume cotate la bursă. Nvidia se va alătura altor mari nume din domeniul tehnologiei prezente în Dow Jones, Amazon, Apple și Microsoft.
Performanțe impresionante
Acest interes al bursei pentru Nvidia a fost stimulat de performantele impresionante ale grupului american. În ultimii doi ani, creșterea sa a fost determinată de cererea puternică pentru procesoarele sale grafice, necesare pentru dezvoltarea modelelor mari de inteligență artificială (AI).
Evoluția ascendentă a fost atât de fastuoasă, încât prețul unitar al acțiunilor Nvidia a depășit 1.000 de dolari înainte ca grupul să efectueze, în iunie, o divizare cu 10. Această decizie, care a făcut ca acțiunile să fie mai accesibile investitorilor individuali, a facilitat și integrarea sa viitoare în indicele Dow Jones.
„Nvidia este o companie bine gestionată, iar intrarea ei în Dow arată cât de puternică a fost redresarea din ultimii ani, deoarece a fost la locul potrivit la momentul potrivit, când nimeni altcineva nu era acolo”, a comentat pentru Bloomberg, Scott Colyer, director general la Advisors.
Numeroase eșecuri
În ceea ce privește Intel, compania a suferit o serie de eșecuri în ultimii ani, cota sa de piață erodându-se sub presiunea concurentului său TSMC, în timp ce grupul nu a reușit să negocieze trecerea către inteligența artificială generativă.
Acțiunile Intel, care au pierdut 2,9% înainte de deschidere luni, au scăzut cu 54% în acest an, cea mai slabă performanță a indicelui Dow Jones. Grupul a avut cel mai scăzut preț dintre componentele indicelui american ponderat în funcție de preț.
O lovitură crâncenă
„Să piardă locul în Dow Jones este o nouă lovitură pentru reputația Intel, care trece deja printr-o restructurare dificilă și o pierdere a încrederii” din partea investitorilor, a declarat Susannah Streeter, manager de piață la Hargreaves Lansdown.
„Acest lucru înseamnă, de asemenea, că grupul nu va mai fi achiziționat de fonduri indexate susținute de Dow Jones, ceea ce ar exercita o și mai mare presiune descendentă asupra prețului acțiunilor”, adaugă ea.
Creat în 1968 și un pionier al Silicon Valley, Intel a înregistrat vânzări de 54 de miliarde de dolari în 2023, în scădere cu aproape 30% față de 2021, când Pat Gelsinger a preluat frâiele grupului. Analistii se asteaptă la o pierdere netă in 2024, prima din 1986.
Capitalizarea bursieră a Intel coborât sub 100 de miliarde de dolari pentru prima dată în 30 de ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Din 8 noiembrie, Nvidia va lua...
Australia a anulat proiectul pentru un satelit militar...
Următoarele MacBook Pro sunt deja în plină pregătire și...
Un vechi vulcan norvegian ascunde cel mai mare zăcământ...
Cursul valutar rezultat din...
Europa trebuie să investească...
A fost semnat un acord menit să...
Berkshire Hathaway își reduce...
Ministerul Familiei,...
Multe firme germane preferă să aștepte clarificarea...
Începând de astăzi, românii pot...
Conform datelor INS, crește numărul turiștilor care...
O nouă facilitate pentru...
CEC Bank oferă credite de...
INS a dat publicității cifrele...