Momentul în care au avut loc aceste schimbări - în condițiile în care războiul continuă în Ucraina vecină - a stârnit critici din partea rândurilor opoziției, care consideră că este o încercare de a remodela conducerea militară de vârf în una mai loială premierului Viktor Orban, care a petrecut peste un deceniu consolidând puterea.
Ministrul apărării, Kristof Szalay-Bobrovniczky, a declarat că scopul este de a face loc soldaților mai tineri, cu experiență internațională și cunoștințe lingvistice, pentru a urca în grad. Aceștia vor fi mai bine plasați pentru a supraveghea extinderea forțelor armate, în timp ce Ungaria își accelerează planurile de modernizare militară pe fondul conflictului regional, a spus oficialul citat de Bloomberg.
"Cea mai importantă sarcină este întinerirea personalului", a declarat Szalay-Bobrovniczky pentru Inforadio într-un interviu difuzat marți. El a refuzat să precizeze câte cadre superioare vor fi concediate, adăugând că toți cei afectați de reduceri au fost notificați până acum și că înlocuitorii vor fi în funcție luna viitoare.
Orban a semnat săptămâna trecută un decret prin care a relaxat regulile de concediere a militarilor cu experiență. Cei care au servit cel puțin 25 de ani și au împlinit 45 de ani pot fi concediați cu o perioadă de preaviz de doar două luni, potrivit noii reguli.
Între 100 și 200 de lideri militari de rang înalt, inclusiv generali, ar fi fost demiși în cadrul revizuirii, un număr care ar putea continua să crească, a raportat site-ul de știri Telex la 22 ianuarie, fără a preciza de unde a obținut informația.
Ministerul Apărării a refuzat să răspundă la întrebările trimise prin e-mail de Bloomberg News cu privire la dimensiunea și scopul schimbărilor.
Cei afectați au format "coloana vertebrală" a armatei ungare, care au experiență militară în cadrul NATO, a declarat Agnes Vadai, fost secretar de stat în Ministerul Apărării și membru al partidului de opoziție DK, pentru televiziunea ATV, la 19 ianuarie.
Ministrul apărării a declarat că mutările nu vor afecta capacitățile militare ale națiunii, poziția sa în NATO sau loialitatea față de alianță.
"Ungaria este un membru angajat și apreciat al NATO", a declarat el pentru Inforadio. "Ungaria are performanțe bune într-o serie de domenii în cadrul NATO și acest lucru este recunoscut la toate forumurile".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...