Viktor Orban bagă Ungaria în bucluc. Rămâne fără banii din PNRR?

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Viktor Orban / Foto: MTI
Viktor Orban / Foto: MTI
În timp ce șefii de guverne din Uniunea Europeană se reunesc pentru a discuta despre războiul din Ucraina, securitatea energetică și economie, un lider din ce în ce mai disperat va avea din nou propria sa agendă. 

Premierul ungar Viktor Orban a intrat în conflict deschis cu restul blocului comunitar după ce a încercat să deraieze sancțiunile împotriva Rusiei, cel mai recent episod dintr-o confruntare prelungită între Budapesta și Bruxelles cu privire la modul în care își conduce țara. Luna trecută, Parlamentul European a declarat că Ungaria nu mai poate fi considerată o democrație deplină.

Dar, cu o monedă în cădere liberă și finanțe fragile, eforturile lui Orban de a împăca faptul că acesta îl curtează intens pe Vladimir Putin cu sarcina imediată de a debloca miliarde de euro din fondurile UE poziția premierului Ungariei devine din ce în ce mai fragilă. 

"Ungaria are mare nevoie de fonduri europene", a declarat Andras Simor, fost guvernator al băncii centrale, care a ajutat Ungaria să treacă prin criza financiară atunci când a avut nevoie de un plan de salvare condus de Fondul Monetar Internațional. "Dar chiar mai mult decât banii propriu-ziși, Ungaria are nevoie de aprobarea UE pentru a-și consolida credibilitatea zdruncinată."

Forintul a scăzut cu peste 12% față de euro de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, în ciuda faptului că Ungaria are de departe cele mai mari rate ale dobânzii din UE. Doar monedele Argentinei și Turciei s-au descurcat mai rău pe piețele emergente. Acest lucru, la rândul său, a crescut costul importurilor de energie, în principal din Rusia, și a împins inflația peste 20%.

Apelul lui Orban la aliații săi

Săptămâna trecută, moneda ungară atingea din nou minime record succesive, ceea ce l-a determinat pe Orban să facă apel la aliații săi politici pentru a găsi o soluție. În ultimul său discurs săptămânal, el le-a cerut ministrului său de finanțe și guvernatorului băncii centrale să aducă inflația sub control. În câteva ore, factorii de decizie politică au majorat rata de bază efectivă de la 13% la 18%, ca parte a unui pachet de măsuri de urgență.

Măsura a stabilizat forintul - deocamdată. "Nu vedem acest lucru să ajute prea mult", a declarat Marek Drimal, strateg la Societe Generale din Londra.

În schimb, investitorii indică drept soluție cei peste 40 de miliarde de euro din fonduri UE (PNRR). Pe lângă o infuzie de valută străină atât de necesară, un acord cu blocul comunitar ar consolida, de asemenea, poziția Ungariei în Occident, criticile dure la adresa politicii occidentale și acordurile secundare cu gigantul energetic rus Gazprom.

Executivul UE a blocat efectiv fondurile PNRR din cauza preocupărilor legate de corupția generalizată în timpul guvernării de 12 ani a lui Orban. În acest timp, el a asamblat ceea ce el numește o "democrație iliberală", extinzându-și influența asupra a tot ceea ce se întâmplă, de la mass-media, la tribunale și școli. 

Proiectul, care a făcut din Orban un lider al populiștilor și un favorit al lui Donald Trump, riscă acum să se destrame fără banii UE care au susținut expansiunea economică a Ungariei și generozitatea preelectorală a premierului său. 

Zeci de mii de persoane au protestat în Ungaria luna aceasta împotriva salariilor mici ale profesorilor, o manifestare relativ neobișnuită în această țară. Orban spune că nu poate mări salariile fără fonduri UE. Subvențiile generoase pentru utilități, piatra de temelie a sprijinului său politic timp de peste un deceniu, au fost, de asemenea, reduse. 

Criza lui Orban

Luna trecută, Comisia Europeană a propus suspendarea accesului Ungariei la 7,5 miliarde de euro din fondurile UE din cauza preocupărilor legate de corupție, o măsură extremă împotriva unui stat membru. Alte 5,8 miliarde de euro din fondurile de recuperare a pandemiei așteaptă, de asemenea, aprobarea. 

Ungaria a primit un termen suplimentar de două luni - până la 19 decembrie - pentru a-și respecta angajamentele de a aproba și de a pune în aplicare legislația anticorupție. De asemenea, Orban ar putea fi nevoit să consolideze independența judiciară după ce și-a extins influența asupra instanțelor. 

În timp ce guvernul de la Budapesta a declarat că va face tot ceea ce este necesar pentru a asigura finanțarea, acesta a demarat, de asemenea, o campanie prin care a aruncat vina pe UE pentru starea de rău a Ungariei. Aceasta include panouri publicitare cu cuvântul "sancțiuni" scris pe o bombă și legenda: "Sancțiunile de la Bruxelles ne distrug!"

"Aceasta este cea mai mare criză a lui Orban", a declarat Gabor Gyori, analist politic la Policy Solutions din Budapesta. "Nu este clar cât timp oamenii vor mai crede povestea sa falsă că UE este de vină pentru problemele economice ale Ungariei".

Între timp, sprijinul pentru partidul său, Fidesz, este în scădere la doar câteva luni după a patra victorie electorală zdrobitoare consecutivă a lui Orban. Partidul a decis să nu organizeze un miting tradițional de stradă la Budapesta duminică, cu ocazia aniversării revoltei antisovietice din 1956.

Prioritatea lui Orban va fi, în schimb, să strângă sprijin la Bruxelles, unde liderii UE încep joi două zile de reuniuni. 

Însă în capitalele UE persistă o întrebare mai amplă cu privire la tabăra în care se află cu adevărat Orban - și unde ar putea să ducă acest lucru într-o zi. 

Săptămâna aceasta, în timp ce Rusia a tras rachete în centrul Kievului, Ungaria a fost învinsă de un atac cu rachete.

Săptămâna aceasta, în timp ce Rusia lansa rachete în centrul Kievului, Ungaria a fost singura care s-a abținut de la o inițiativă a UE de a antrena soldații ucraineni. Ministrul său de externe a declarat, de asemenea, că ar putea bloca orice alt ajutor UE pentru arme acordat Ucrainei. 

Principala îngrijorare este că un eșec în a ajunge la un acord privind fondurile UE ar putea împinge Ungaria spre un "punct de neîntoarcere", o potențială ieșire din UE, a declarat ministrul ceh al afacerilor europene, Mikulas Bek, pentru televiziunea RTL Klub din Ungaria. Asta nu înseamnă că Ungaria va fi lăsată în pace, a spus el. 

"Este un moment decisiv", a spus Bek, a cărui țară deține președinția rotativă a UE. "Există riscul ca, dacă nu găsim o modalitate de a rezolva problema, aceasta să ducă la o traiectorie foarte negativă."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eugen Rădulescu
Precizări făcute de Ministerul Justiției
Un cuplu se uită la documente
Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Livrator / Foto: Freepik
Petroliști
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness

pixel