Scădere cu 5% a volumului lucrărilor de construcţii. Date INS
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
La summitul liderilor UE de joi de la Bruxelles, Orbán a cedat în mod neașteptat în ceea ce privește negocierile de aderare, după ce a fost convins de cancelarul german Olaf Scholz să părăsească sala pentru o cafea, de fapt abținându-se după ce a semnalat timp de săptămâni întregi că se va opune oricărei inițiative de a începe discuțiile.
Însă, câteva ore mai târziu, a distrus momentul de sărbătoare al Kievului - și a încântat Kremlinul - prin veto-ul pentru pachetul de ajutor financiar de 50 de miliarde de euro pe patru ani.
Chiar și după standardele lui Orbán, a fost o performanță care i-a surprins pe partenerii săi. Refuzul său de a căuta un compromis într-o problemă esențială de securitate a UE i-a consternat chiar și pe cei care s-au certat cu el ani de zile.
Daniel Hegedüs, senior fellow la think-tank-ul German Marshall Fund, a declarat: "A fost un punct foarte prost pentru UE și un nou punct culminant al escaladării."
În cea mai mare parte a celor 13 ani de când se află la putere, Orbán s-a folosit de o relație antagonică cu UE pentru a galvaniza alegătorii și a obține concesii financiare de la Bruxelles. Actuala sa dispută cu Bruxelles-ul este suspendarea finanțării de 20 de miliarde de euro din cauza unor preocupări legate de statul de drept și de drepturile fundamentale, însă oficialii UE acționează pentru a-i limita capacitatea de a contracara agenda blocului.
În 2019, Orbán a lansat o campanie prin intermediul unor panouri publicitare împotriva UE, descriindu-l pe președintele de atunci al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, drept o marionetă a miliardarului filantrop George Soros, născut în Ungaria. În contextul în care alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc în iunie, afișe similare au reapărut recent pe străzile din Budapesta, înfățișând-o pe Ursula von der Leyen, succesoarea lui Juncker, cu Alex Soros, fiul filantropului.
Un vechi eurosceptic și autointitulat "democrat iliberal", el a jucat dur la mai multe summituri anterioare, promițând să blocheze bugetul UE de 1,8 miliarde de euro și fondul de redresare în caz de pandemie în 2020 sau un pachet de ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina în urmă cu un an, pentru ca apoi să se retragă.
Viktor Orban dă mâna cu Olaf Scholz
Dar în perioada premergătoare summitului de săptămâna trecută, liderii UE s-au străduit să înțeleagă ce anume dorea de fapt vicleanul lider. Făcea el ceea ce îi cerea președintele rus Vladimir Putin sau încerca să împingă Bruxelles-ul să deblocheze fondurile înghețate?
Cu o zi înainte ca liderii UE să se reunească la Bruxelles, Comisia a fost de acord să deblocheze 10 miliarde de euro din fondurile înghețate pentru Ungaria, argumentând că aceasta a adoptat reforme care au consolidat independența justiției. Oficialii UE au declarat că această concesie s-a bazat pe merite, dar că momentul a fost util.
Orbán și aliații săi au declarat în repetate rânduri că opoziția sa față de ajutorarea Ucrainei nu era legată de finanțarea UE pentru Ungaria. Dar, pe măsură ce summitul se apropia de final vineri, el și-a numit în cele din urmă prețul: plata celor 20 de miliarde de euro rămase din fonduri.
"Aceasta este o mare oportunitate pentru Ungaria de a spune clar că trebuie să primească ceea ce merită", a declarat Orbán la radioul public maghiar. "Nu jumătate sau un sfert, ci totul. Cerem un tratament corect, iar acum avem o bună șansă de a obține acest lucru."
De asemenea, liderul ungar a subliniat că mai are încă 75 de posibilități de a bloca procesul de aderare a Ucrainei, întrucât fiecare etapă necesită aprobarea unanimă a membrilor UE. Pentru a complica și mai mult situația, Ungaria preia în iulie președinția rotativă de șase luni a blocului comunitar, o altă potențială sursă de influență.
Cu toate acestea, orice eliberare suplimentară de fonduri se va confrunta probabil cu o opoziție puternică.
Viktor Orban și Karl Nehamer
Eurodeputații s-au năpustit asupra Comisiei pentru plata de 10 miliarde de euro de săptămâna trecută. "Este o extorcare de fonduri. Nimic mai puțin", a declarat Daniel Freund, un eurodeputat verde german, pe X.
Restul de 20 de miliarde de euro datorat Ungariei este reținut în cadrul unei proceduri separate - un nou mecanism de "condiționalitate" care oferă Bruxelles-ului pârghiile de care are nevoie pentru a inversa statul de drept și încălcările democratice. Cedarea Budapestei ar afecta grav credibilitatea sa, au declarat oficialii.
Unii oficiali au luat în considerare reactivarea așa-numitei proceduri de sancționare în temeiul articolului 7 pentru încălcarea statului de drept, care poate duce la suspendarea drepturilor de vot. Aceasta poate fi blocată de un alt stat membru, dar o schimbare de guvern în Polonia înseamnă că Ungaria nu mai are un protector garantat. Cu toate acestea, mai multe țări sunt nervoase în legătură cu utilizarea a ceea ce este, în esență, cea mai mare armă a UE împotriva unui stat membru.
În schimb, au declarat oficialii, prioritatea este de a-l convinge pe Orbán să renunțe la finanțare, clarificând ceea ce unul dintre ei a descris drept "costurile totale" ale izolării sale.
În caz de eșec, ceilalți 26 de membri ai UE ar putea ajunge la un acord pe cont propriu, deși acest lucru ar lua timp și ar oferi doar o soluție pe termen scurt.
"Poate că Ungaria poate crea mai multe probleme", a declarat un oficial de rang înalt al UE prezent la summit. "Poate că Ungaria ne poate forța să folosim câteva instrumente diferite. Dar, în cele din urmă, Ungaria nu ne poate împiedica să furnizăm bani Ucrainei."
"Nu este o marionetă a lui Putin, așa cum ar putea crede unii", a adăugat oficialul. "Și mulți o fac".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...