Vin recuperatorii. Ce spun autoritățile

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Deputațiile nu sunt de acord
Deputațiile nu sunt de acord
În octombrie anul trecut, Senatul României a adoptat o propunere legislativă privind recuperarea creanțelor cesionate și care reglementează, practic, activitatea de pe acest segment, stabilind o sumă maximă ce poate fi cerută datornicilor. Proiectul se află acum în Camera deputaților, dar sunt puține șanse ca el să fie aprobat, după ce comisiile de buget-finanțe, juridică, de disciplină şi imunităţi nu au fost de acord cu noile propuneri.

Motivând refuzul lor, deputații din respectivele comisii au arătat că inițiativa legislativă nu stabilește concret sfera de aplicabilitate, nu face distincție între diferitele tipuri de creanțe, categorii de titulari sau deținători de creanțe și nu definește condițiile în care s-ar realiza valorificarea creanțelor cesionate.

Potrivit prevederilor votate de Senat, suma maximă pe care recuperatorii de creanțe o pot cere persoanelor îndatorate nu trebuie să depășească dublul sumei cu care datoria a fost vândută de către bancă firmei de recuperare. Totodată, recuperarea creanței urma să se realizeze și în rate, în urma negocierii dintre debitor și proprietarul de drept al creanței, respectiv cesionarul.

Guvernul a spus nu

Inițiatorii proiectului considerau necesară impunerea unei astfel de măsuri întrucât, în România, persoanele îndatorate devin captive firmelor de recuperări, fiind nevoie de protecție pentru milioanele de cetățeni români care au debite. Mai mult, aceștia arătau că instituțiile financiare nebancare nu se subordonează în niciun fel Băncii Naționale a României, având parte de o legislație permisivă, identică cu cea a firmelor, ceea ce conduce la apariția a numeroase abuzuri.

Citește și Cum recuperezi banii de la stat şi cât ai de aşteptat

Înaintarea unui raport de respingere de către membrii Comisiei buget-finanțe a Camerei Deputaților a ținut cont și de punctul de vedere al reprezentanților Guvernului, cei care au transmis că nu susțin propunerea legislativă, motivând că patrimoniul privat ar fi serios afectat. În plus, dispozițiile proiectului contravin principiilor economice ale pieței libere, afectând procesul de negociere, dar și capacitatea de administrare eficientă a portofoliilor companiilor de recuperare a creanțelor, se mai arăta în documentul semnat de ministrul pentru relația cu Parlamentul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Foto: Freepik.com

Bursa de la București încheie săptămâna într-o notă pozitivă

Au fost înregistrate și creșteri importante. 

Japonia / FOTO: Freepik

Japonia, un test pentru acordurile tarifare ale lui Trump

Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...

Donald Trump
La Expoziția universală/FOTO: Pagina oficială de Facebook a Expoziției
Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik

Investitorii bărbați, mai puțin performanți decât femeile?

Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...

Banca Rusiei / FOTO: Wikipedia
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Tabletă / FOTO: Freepik

După OpenAI și Perplexity, Yahoo este gata să cumpere Chrome

În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...

Insolvență / FOTO: Freepik
Cătălin Leonte, director general FNGCIMM
BNR
Târg imobiliar
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu

pixel