Care este probabilitatea unei mari crize până în 2020? Iată câteva elemente de răspuns:
După zece ani: Ora de bilanț
În urmă cu un deceniu, falimentul unei mari bănci de investiții a lumii, Lehman Brothers, a provocat o criză mondială care a generat o lungă recesiune. De atunci, experții financiari din întreaga lume concep diferite modele în încercarea de a prezice amploarea următoarei crize globale, dar și pentru a determina durata ciclului de repetare a unor astfel de evenimente în economie.
Potrivit calculelor JPMorgan Chase, care se bazează pe propriul model, o criză va izbucni cu siguranță în 2020. Analiștii au ținut cont de indici precum durata creșterii economice și declinul care i-a urmat, raportul dintre fondurile proprii și fondurile împrumutate de marile întreprinderi, valoarea activelor, dar și nivelul de reglementare și de inovații financiare.
Analiștii băncii amintesc faptul că, în timpul crizei mondiale din 2007-2008, indicele bursier S&P 500 s-a prăbușit cu 54% față de vârful înregistrat. Experții sunt însă de părere că, de această dată, căderea bursei nu va fi mai atât de brutală, pentru că valoarea activelor din țările emergente este, astăzi, mult mai coborât decât în 2008.
Războaie comerciale
În opinia strategului Marko Kolanovic, probabilitatea unei crize în trimestrul al doilea al anului viitor este destul de scăzută. Dinamica evoluției va fi determinată, în mare parte, de ritmul de creștere a dobânzilor cheie de către Rezerva federală a Statelor Unite. În ceea ce privește războiul comercial cu China, ”el ar putea, în egală măsură”, accelera sau frâna criza”, crede analistul.
Bank of America Lerrill Lynch consideră, la rândul ei, că o majorare a dobânzii de politică monetară a SUA este susceptibilă să declanșeze o nouă criză. Pe întreaga durată a anului 2018, investitorii au vândut titlurile piețelor emergente. Specialiștii băncii sunt de părere că situația actuală seamănă cu cea de acum 20 de ani, când investitorii au abandonat activ obligațiunile de risc ale economiilor emergente.
La rândul ei, Bank of America apreciază politica protecționistă a Washingtonului drept o amenințare semnificativă la adresa stabilității economice mondiale. Războaiele comerciale aduc un prejudiciu colosalt comerțului internațional, afectând prețurile și îngreunând accesul la produse din lanțul de livrări, ceea ce, firește, va avea un impact general.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...