Vine VALUL de FALIMENTE! UE vrea reguli noi de insolvență

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
UE vrea să schimbe câte ceva
UE vrea să schimbe câte ceva
Miniştrii de Finanţe din zona euro au discutat vineri cum să îmbunătăţească şi să facă mai asemănătoare legile cu privire la insolvenţă din cele 19 state membre ale zonei unice, în ideea de a se pregăti mai bine pentru un val de falimente care este aşteptat să apară atunci când companiile nu vor mai beneficia de sprjinul de urgenţă al guvernelor, transmite Reuters.

Legile cu privire la insolvenţă diferă de la ţară la ţară, ceea ce creează dificultăţi pentru zona euro. Această problemă ameninţă să limiteze creşterea economică în condiţiile în care activele companiilor insolvente sunt îngheţate pentru o perioadă lungă de timp până la soluţionarea procedurilor juridice, în loc să fie reintroduse rapid în circuitul economic.

"Proceduri de insolvenţă funcţionale pot avea un impact uriaş într-o redresare", a declarat preşedintele Eurogrupului, Paschal Donohoe. Aşteptata creştere a numărului de companii care vor da faliment va duce la acumularea creditelor neperformante ale băncilor, într-o perioadă în care redresarea economică post-pandemie începe iar guvernele vor retrage schemele de sprijin care au menţinut pe linia de plutire multe companii neviabile.

"Diferenţele care există de la o ţară la altă în ceea ce priveşte regimul insolvenţelor duc la o fragmentare a pieţelor de capital din UE. Această convergenţă este importantă şi pentru a evita o acumulare a creditelor neperformante în lunile următoare şi a viitoarelor crize", a declarat la rândul său comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni. "Intenţionăm să demarăm o iniţiativă pentru a creşte convergenţa legilor insolvenţei", a adăugat Gentiloni.

Într-un document pregătit pentru discuţiile miniştrilor de Finanţe, Comisia Europeană a informat că regimurile insolvenţelor din UE diferă atât ca design cât şi ca punere în practică atunci când vine vorba de realizarea unui echilibru între interesele creditorului şi cele ale debitorului şi a priorităţii de care se bucură angajaţii, companiile de utilitate publică sau autorităţile fiscale.

Citește și Miliardar, ÎNȘELAT de propria intuiție! A pierdut o sumă URIAȘĂ

De asemenea, nu există nici măcar o singură definiţie a insolvenţei sau a momentului în care o companie trebuie să treacă prin procedurile formale de insolvenţă. În plus, nu există nici reguli comune cu privire la masa bunurilor care face obiectul insolvenţei, urmărirea activelor, ordinea de preferinţă a creanţelor şi drepturilor creditorilor în funcţie de rangul acestora.

Unificarea legilor ar implica şi Ministerele de Justiţie, cea ce ar crea noi dificultăţi, şi de aceea, pentru moment, miniştrii Finanţelor au căzut de acord asupra unei abordări mai realiste privind întărirea sistemului prin alte modalităţi decât prin schimbarea legilor. "Discuţiile pe care le-am avut astăzi au arătat că există sprijin pentru noi măsuri non-legislative care să ajute la convergenţa regimurilor noastre, şi am convenit să revenim asupra acestui subiect", a spus Donohoe.

Printre aceste măsuri non-legislative se numără asigurarea unor resurse adecvate pentru sistemele juridice din fiecare ţară şi a unui număr de cazuri nesoluţionate din tribunale menţinut la un nivel tolerabil, precum şi stabilirea unor indicatori de referinţă la nivelul UE. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru

pixel