Negrescu: Solicit public autorităților să iasă cu un mesaj de calmare a piețelor
Analistul economic Adrian...
"Pe consumatorii casnici în general nu-i afectează (insolvenţa Getica 95 n.r) pentru că există serviciul universal şi furnizorii de ultimă instanţă preiau automat toţi consumatorii. Deci nimeni nu rămâne fără energie electrică. Evident că îşi pot găsi alt furnizor în piaţa concurenţială. Îi afectează pe clienţii industriali în principal, care s-au bazat pe un contract cu firma respectivă la anumite preţuri pe care firma respectivă le-a negociat şi le-a promis livrarea consumatorilor industriali şi dintr-odată se găsesc că nu mai au această energie şi nu o mai pot lua din piaţă la acelaşi preţ", a spus Popescu la TVR1.
În opinia sa, Getica 95 a ajuns în situaţia de a cere insolvenţa pentru că "a riscat foarte mult, a tranzacţionat foarte mult pe Piaţa Zilei Următoare", care în acest an nu a mai fost ca în 2020, când preţurile erau foarte jos.
Întrebat dacă mai sunt şi alţi furnizori în situaţia Getica 95, ministrul a răspuns afirmativ, subliniind că nu neapărat în insolvenţă, dar ar trebui să fie foarte atenţi.
"Da, eu mă aştept să mai existe. Nu ştiu dacă în insolvenţă, dar mai sunt şi alţi furnizori în această situaţie şi cred că ar trebui să fie foarte atenţi şi să-şi facă automat un backup la contract", a explicat ministrul Energiei.
Getica 95, cel mai mare furnizor de energie de pe piaţa concurenţială, a depus o cerere de deschidere a procedurii de intrare în insolvenţă, potrivit unui comunicat al companiei, remis, miercuri, AGERPRES.
"Scopul companiei este acela de continuare a activităţii la aceeaşi calitate oferită şi la aceiaşi parametri.Neîncasarea facturilor de la clienţi, majorarea preţurilor din piaţă de energie, lipsa unei legislaţii stimulative, la care s-a adăugat retragerea unor finanţări bancare au determinat Getica 95 Com să ceară protecţia prin legea 85/2014", au explicat reprezentanţii companiei.
De asemenea, odată cu majorarea preţurilor internaţionale la cărbune, gaze naturale şi petrol, au crescut şi preţurile pe piaţa internă ceea ce a condus la o criză în piaţă de energie. În plus, preţul certificatelor de carbon s-a dublat în prezent faţă de cel de anul trecut (de la circa 20 euro/certificat în iunie 2020, în prezent un certificat CO2 se tranzacţionează cu peste 50 euro).
Citește și Mare furnizor de energie şi-a cerut INSOLVENȚA. Explicații
Toate acestea au determinat o creştere aproape exponenţială a preţurilor la energia electrică, atât pe piaţa internă, cât şi pe cea europeană, au adăugat responsabilii companiei.
"Dorim să depăşim foarte repede această perioadă de incertitudini cu care nu suntem obişnuiţi, împreună cu clienţii din portofoliul nostru pe care ii asigurăm pe această cale de toată consideraţiunea noastră. Getica 95 Com este unul dintre cei mai importanţi, serioşi şi competenţi furnizori de pe piaţa internă de energie. Vom folosi perioada următoare nu doar pentru a ne redresa activitatea, ci şi pentru a ne relua dezvoltarea", a declarat Viorel Tudose, CEO Getica 95.
Potrivit ultimului raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, Getica 95 era, în ianuarie 2021, cel mai mare furnizor de energie de pe piaţa concurenţială, cu o cotă de 12,15%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Adrian...
Invitat la interviurile DCNews,...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...
Analistul economic Adrian...
Comerţul online ia amploare în Germania.
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...