STUDIU UIMITOR, virusul răcelii inhibă înmulțirea SARS-CoV-2
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Descoperire extraordinară a cercetătorilor
Descoperire extraordinară a cercetătorilor
Virușii sunt prezenți în jurul nostru și interacționează între ei. Aceste interacțiuni, care sunt încă puțin înțelese, se dovedesc uneori negative. Acesta este cazul virusului gripal și al SARS-CoV-2: prezența primului inhibă replicarea celui de-al doilea.

Membranele mucoasei aparatului respirator uman sunt ”locul de joacă” pentru mulți viruși. Coronavirusul, virusul gripal sau rinovirusul sunt responsabili pentru inflamația mucoasei tractului respirator superior, cum ar fi răceala obișnuită, sau pentru boli mai grave precum gripa sau COVID-19. Mai mulți viruși, care circulă abundent iarna, pot fi prezenți în corpul nostru în același timp. Toți au același scop: infectarea celulelor epiteliului respirator. Dar prezența unora poate împiedica dezvoltarea și replicarea altora.

Aceasta se întâmplă atunci când SARS-CoV-2 se află în competiție cu rinovirusul uman 16 (HRV-16). Virologii de la Universitatea din Glasgow au studiat interacțiunile dintre cei doi viruși. Studiul, care a fost publicat în Jurnalul de Boli Infecțioase arată că SARS-CoV-2 nu se mai poate replica atunci când este prezent virusul comun al răcelii.

Citește și: Când se va termina pandemia. De ce nu vom mai reveni niciodată la ”normal”

Virusul răcelii blochează SARS-CoV-2

Un studiu realizat și la Glasgow indică faptul că rinovirusurile interferează cu virusurile gripale A, până la punctul de a putea întârzia epidemia de gripă, așa cum s-a observat în 2009 în Franța. Ca și în cazul virusurilor gripale A, oamenii de știință au dorit să cunoască natura interacțiunilor dintre SARS-CoV-2 și rinovirus.

Pentru aceasta, celulele epiteliale umane cultivate au fost infectate cu aceeași cantitate de SARS-CoV-2 și HRV-16. Deoarece virușii rareori infectează organismul în același timp, oamenii de știință au testat două afecțiuni: SARS-CoV-2 infectează mai întâi celulele, urmate de HRV-16, 24 de ore mai târziu și invers.

Când coronavirusul este primul care infectează celulele epiteliale, acesta își începe ciclul în mod normal. Dar, la 24 de ore după adăugarea HRV-16, cantitatea de virioni SARS-CoV-2 scade doar. În schimb, numărul virionilor HRV-16 crește exponențial până în a treia zi, înainte de a scădea treptat.

În caz contrar, HRV-16 este prezent mai întâi. Când SARS-CoV-2 este adăugat la experiment, acesta nu reușește să se replice, iar numărul de virioni atinge pragul de detectare la numai 24 de ore de la inoculare. Aceste experimente demonstrează că prezența HRV-16 modifică replicarea SARS-CoV-2, dar că SARS-CoV-2 nu are niciun efect asupra replicării rinovirusului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Constelația europeană Galileo primește noi sateliți

Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele...

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel