Vești proaste la sfârșit de an: Creșterea economică, revizuită puternic în jos
Această ajustare reflectă...
Membranele mucoasei aparatului respirator uman sunt ”locul de joacă” pentru mulți viruși. Coronavirusul, virusul gripal sau rinovirusul sunt responsabili pentru inflamația mucoasei tractului respirator superior, cum ar fi răceala obișnuită, sau pentru boli mai grave precum gripa sau COVID-19. Mai mulți viruși, care circulă abundent iarna, pot fi prezenți în corpul nostru în același timp. Toți au același scop: infectarea celulelor epiteliului respirator. Dar prezența unora poate împiedica dezvoltarea și replicarea altora.
Aceasta se întâmplă atunci când SARS-CoV-2 se află în competiție cu rinovirusul uman 16 (HRV-16). Virologii de la Universitatea din Glasgow au studiat interacțiunile dintre cei doi viruși. Studiul, care a fost publicat în Jurnalul de Boli Infecțioase arată că SARS-CoV-2 nu se mai poate replica atunci când este prezent virusul comun al răcelii.
Citește și: Când se va termina pandemia. De ce nu vom mai reveni niciodată la ”normal”
Virusul răcelii blochează SARS-CoV-2
Un studiu realizat și la Glasgow indică faptul că rinovirusurile interferează cu virusurile gripale A, până la punctul de a putea întârzia epidemia de gripă, așa cum s-a observat în 2009 în Franța. Ca și în cazul virusurilor gripale A, oamenii de știință au dorit să cunoască natura interacțiunilor dintre SARS-CoV-2 și rinovirus.
Pentru aceasta, celulele epiteliale umane cultivate au fost infectate cu aceeași cantitate de SARS-CoV-2 și HRV-16. Deoarece virușii rareori infectează organismul în același timp, oamenii de știință au testat două afecțiuni: SARS-CoV-2 infectează mai întâi celulele, urmate de HRV-16, 24 de ore mai târziu și invers.
Când coronavirusul este primul care infectează celulele epiteliale, acesta își începe ciclul în mod normal. Dar, la 24 de ore după adăugarea HRV-16, cantitatea de virioni SARS-CoV-2 scade doar. În schimb, numărul virionilor HRV-16 crește exponențial până în a treia zi, înainte de a scădea treptat.
În caz contrar, HRV-16 este prezent mai întâi. Când SARS-CoV-2 este adăugat la experiment, acesta nu reușește să se replice, iar numărul de virioni atinge pragul de detectare la numai 24 de ore de la inoculare. Aceste experimente demonstrează că prezența HRV-16 modifică replicarea SARS-CoV-2, dar că SARS-CoV-2 nu are niciun efect asupra replicării rinovirusului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Această ajustare reflectă...
Poate fi un simplu joc de glezne, o încercare de...
Pe scurt, prețurile la carburanți au crescut.
Ministrul Energiei a făcut bilanțului anului 2024, unul...
Președintele ales a lansat un...
Cifre dezvăluite de Institutul Național de Statistică.
Ungaria caută o soluție pentru...
Proiectele vor asigura o putere...
Valoarea sprijinului acordat...
Surprinzători cine sunt cei mai mari cumpărători.
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o...
O descoperire istorică a fost...
Actul normativ a fost promulgat...
Cheltuielile de apărare ale...
Întreprinderea vizată numără...
Negocieri intense pentru un plan de economii fără...
Pe ultima sută de metri!
Miliardarul american Frank McCourt intenționează o...
În multe magazine acest produs...
Grupaj de știri.
Vicepreședintele Administrației...
Cred că de la Bucureşti sau Budapesta nu putem evalua cu...
În ultimul an, prețul boabelor de cacao a crescut...
Banca Națională a României a...
Decizia vine în urma...
Președintele ales și-a transmis mesajul printr-o postare...
Agenţia Fitch a revizuit...