Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Dame Vivienne Westwood a murit "în pace şi înconjurată de familia ei în Clapham, sudul Londrei. Lumea are nevoie de oameni ca Vivienne pentru a schimba lucrurile în bine", a anunţat brandul ei de haute couture pe Twitter.
Într-o declaraţie, soţul şi partenerul ei de creaţie Andreas Kronthaler a spus: "Voi continua cu Vivienne în inima mea. Am lucrat până la sfârşit şi ea mi-a oferit o mulţime de lucruri pe care să le pot duce mai departe. Mulţumesc, dragă".
Designer de pionierat, Vivienne Westwood şi-a făcut un nume pe scena modei în anii 1970, cu modele androgine, tricouri cu sloganuri şi o atitudinea ireverenţioasă faţă de elitele conducătoare, potrivit PA Media/dpa.
Designer de modă şi femeie de afaceri, a fost în mare măsură responsabilă pentru aducerea modei punk şi a noului val în mainstream.
Westwood a ajuns să fie cunoscută după ce a început să creeze haine pentru magazinul pe care ea şi Malcolm McLaren l-au deschis pe King's Road şi care a devenit cunoscut sub numele de SEX. Abilitatea lor de a sintetiza îmbrăcămintea şi muzica a modelat scena punk din Marea Britanie din anii 1970, care a fost dominată de trupa lui McLaren, Sex Pistols.
Vivienne Westwood a văzut punk-ul ca pe o modalitate de "a vedea dacă cineva ar putea pune beţe în roatele sistemului".
Pe măsură ce statura ei creștea, părea să transceandă moda. Tânăra care a disprețuit establishment-ul britanic a devenit în cele din urmă una dintre luminile sale călăuzitoare, chiar dacă și-a păstrat părul vopsit în acea nuanță strălucitoare de portocaliu care o caracteriza.
Andrew Bolton, curator al Institutului Costumelor de la Muzeul Metropolitan din New York, a declarat că Westwood și managerul Sex Pistols, Malcolm McLaren - partenerii ei de odinioară - "au dat mișcării punk un aspect, un stil, și a fost atât de radical încât a rupt cu tot ceea ce era în trecut".
"Cămășile rupte, ace de siguranță, sloganurile provocatoare", a spus Bolton. "Ea a introdus postmodernismul. Atât de influentă de la mijlocul anilor '70. Mișcarea punk nu s-a disipat niciodată - a devenit parte din vocabularul nostru de modă. Este mainstream acum".
Lunga carieră a lui Westwood a fost plină de contradicții: A fost o rebelă de-o viață, onorată de mai multe ori de regina Elisabeta a II-a. S-a îmbrăcat ca o adolescentă chiar și la 60 de ani și a devenit o susținătoare declarată a luptei împotriva schimbărilor climatice, avertizând asupra condamnării planetare.
În zilele ei punk, hainele lui Westwood erau adesea șocante în mod intenționat: Tricourile decorate cu desene cu băieți goi și "pantaloni bondage" cu accente sadomasochiste erau un standard în magazinele sale populare din Londra. Dar Westwood a reușit să facă tranziția de la punk la haute couture fără să piardă o clipă, menținându-și cariera fără a coborî în autocaricatură.
"Întotdeauna a încercat să reinventeze moda. Munca ei este provocatoare, este transgresivă. Este foarte bine înrădăcinată în tradiția engleză a pastișei, ironiei și satirei. Ea este foarte mândră de englezeala ei și totuși o persiflează", a spus Bolton.
Și-a abordat munca cu plăcere în primii ani, dar mai târziu a părut să se plictisească de clamare și de zvonuri. După zeci de ani de creație, uneori vorbea cu nostalgie despre trecerea dincolo de modă pentru a se putea concentra pe probleme de mediu și pe proiecte educaționale.
"Moda poate fi atât de plictisitoare", a declarat ea pentru The Associated Press după ce a dezvăluit una dintre noile sale colecții la o prezentare din 2010. "Încerc să găsesc altceva de făcut".
Citește și: Cine moștenește averea lui Karl Lagerfeld. Pisica acestuia, printre candidați
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...