Purtătorul de cuvânt al lui Putin a declarat că Moscova va încerca să joace un rol în rezolvarea conflictului, dar nu a precizat cum. În schimb, Putin a profitat de ocazie pentru a pune escaladarea bruscă pe seama anilor de politică americană în regiune.
"Cred că mulți oameni vor fi de acord cu mine că acesta este un exemplu viu al eșecului politicii Statelor Unite în Orientul Mijlociu", i-a spus Putin premierului irakian în vizită, Mohammed Shia Al-Sudani.
Putin a declarat că Statele Unite au încercat să "monopolizeze" eforturile internaționale pentru a instaura pacea și a acuzat Washingtonul că a neglijat să caute compromisuri care să fie acceptabile pentru ambele părți.
Statele Unite, a spus Putin, au ignorat interesele palestinienilor, inclusiv nevoia acestora de a avea propriul stat palestinian independent.
El nu a menționat rolul propriu al Rusiei în procesul de pace din Orientul Mijlociu de-a lungul anilor. Împreună cu Statele Unite, Națiunile Unite și Uniunea Europeană, aceasta face parte, din 2002, dintr-un "Cvartet" de puteri însărcinate să ajute la mediere.
Israelul atacă Gaza cu cele mai violente lovituri aeriene din istoria de 75 de ani a conflictului cu palestinienii, ca răspuns la un val de atacuri mortale ale Hamas în weekend. Moscova a declarat că este îngrijorată de faptul că violențele ar putea escalada într-un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu.
De la izbucnirea ultimei crize, Kremlinul a încercat să pară imparțial, subliniind soliditatea relațiilor sale cu ambele părți.
Moscova are legături de lungă durată cu palestinienii, inclusiv cu Hamas, care a trimis ultima dată o delegație de rang înalt pentru discuții la Moscova în martie. Dar are, de asemenea, "multe în comun" cu Israelul, inclusiv faptul că mulți israelieni sunt foști cetățeni ruși, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
"Prin urmare, menținem relații cu ambele părți ale acestui conflict. Ducem contacte și participăm la toate formatele - din păcate puține - care caută un teren comun pentru o soluționare și care nu funcționează foarte eficient, după cum a arătat practica recentă", a spus el.
"Dar, cu toate acestea, intenționăm să continuăm să depunem eforturi și să ne jucăm rolul în ceea ce privește furnizarea de asistență pentru a căuta căi de soluționare."
Peskov a declarat că Kremlinul încearcă să stabilească dacă printre zecile de ostatici luați de Hamas se află și ruși.
"Se fac contactele necesare pentru a înțelege dacă acest lucru este adevărat sau nu și care este soarta viitoare a acestor oameni", a spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...