Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Se pare însă că proba de foc abia acum vine. Se vor revolta oamenii? Vor ieși rușii în stradă cerându-i lui Putin să plece, recunoscând, totodată, implicarea lui în alegerile americane din 2016 sau în otrăvirea fostului agent Serghei Skripal? Imposibil de anticipat. În schimb, nu este exclusă o revoltă a oligarhilor ruși. În orice caz, așa crede analistul francez Olivier Vedrine, expert în Rusia.
De când Occidentul a instituit regimul de restricții la adresa Moscovei, bogații Rusiei s-au îmbogățit. O veste aparent bună. Dar au intrat pe lista neagră a persoanelor care nu sunt dorite în Statele Unite. O veste clar foarte proastă. Mulți au fost nevoiți să-și lichideze afacerile din străinătate, să-și tranfere banii în Rusia. Alții și-au văzut activele înghețate în diferite țări europene.
E adevărat, ideea cu revolta oligarhilor nu este nouă. Periodic, ea este readusă la suprafață, în funcție de circumstanțe. Așa s-a întâmplata și în 2014, când a venit primul val de sancțiuni, care nu au vizat și afacerilor marilor înstăriți ai Rusiei. Acum însă, datele problemei sunt altele, iar Vedrine susține că oligarhii nu mai sunt dispuși să suporte. Mai ales că, în ultimul timp, comportamentul liderului de la Kremlin dă de gândit.
Zilele trecute, spre exemplu, vorbind la reuniunea clubului de discuții Valdai, președintele Rusiei a vorbit despre rai, iad și atacuri nucleare. Concret, el a declarat că, dacă Rusia ar deveni ținta unui astfel de atac, ”noi ne vom duce în rai, ceilalți vor ajunge în iad, pentru că noi vom trimite o rachetă de întâmpinare”.
Fără să citeze sursele informațiilor sale, Vedrine susține că miliardarii ruși lucrează deja la un plan de înlăturare de la putere a lui Vladimir Putin și aducerea în locul lui a unei personalități capabilă să se înțeleagă cu Occidentul și să salveze Rusia de la un dezastru care, cel puțin la nivelul avertismentelor analiștilor, pare iminent. Pentru că noile sancțiuni ale Washingtonului vor viza marile bănci de stat, dar și sectorul energetic. În plus, planează incertitudine și pe piața petrolului, unde situația va depinde, în mare măsură de Arabia Saudită, aflată acum sub atacul lumii occidentale după asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khasoggi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...