Vrăjitoarea de pe Wall Street. A devenit cea mai bogată din lume

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Au circulat multe povești despre femeia care a dominat în lumea bărbaților
Au circulat multe povești despre femeia care a dominat în lumea bărbaților
Supranumită ”Vrăjitorea de la Wall Street”, dar și ”cea mai mare zgârcită” femeie, Hetty Green și-a sporit averea de la 7,5 milioane la 100 de milioane de dolari cumpărând la bursă obligațiuni și investind în căile ferate și în imobiliare. ”În lume sunt mulți oameni diferiți, dar au sunt cum sunt. Și voi trăi așa cum îmi place, mereu vor trăi așa”, spunea Hetty.

A dobândit porecla de ”vrăjitoarea de la Wall Street” din cauza rochiilor negre pe care le purta tot timpul și a investițiilor ei de succes într-o perioadă când femeile nu aveau nici măcar drept de vot. Privind dincolo de gusturile ei vestimentarei, au fost ziare care i-au spus ”regina de pe Wall Street”, pentru că gestiona un business într-o lume de afaceri dominată de bărbați. 

Green a moștenit de la tatăl ei 7,5 milioane de dolari. Potrivit estimărilor, la sfârșitul vieții, adică în 1916, averea ei atinsese deja 100 de milioane, dacă nu chiar 200, conform diferitelor surse. La valoare de astăzi, asta ar însemna între 2,5 și 4,8 miliarde de dolari. Nu întâmplător a fost desemnată cea mai bogată femeie din SUA și chiar din lume. 

Și-a luat copiii și a plecat 

Hetty s-a născut într-o familie unde tatăl, vânător de balene, era membru al Societății religioase a prietenilor, Quaker, o sectă protestantă care promova simplitatea în viață. Finanțele au atras-o dintotdeauna: la șase ani citea ziare financiare pentru tatăl și bunicul ei, care avea aveau probleme cu vederea, iar la 13 ani era contabilul părintelui ei. ”Am fost obligată să mă ocup de afaceri, pentru eram singurul copil a două familii înstărite și de mică mi s-a spus că trebuie să am grijă de averea noastră”, spunea Hetty. 

Citește și Lewis Borsellino. Crizele i-au adus bani. Poveste cu gangsteri și bătăi

În 1867 s-a căsătorit cu omul de afaceri Edward Green, de care nu o lega nimic. Lui îi plăcea luxul, vinul ales, confortul, lăsa bacșișuri grase și se îmbrăca bine, arunca bani în dreapta și în stânga. Prevăzătoare, Hetty a semnat cu soțul ei un contract de căsătorie, în virtutea căruia fiecare cheltuia doar banii proprii. Dar când soțul a pierdut, din cauza unei investiții nereușite, 26 de milioane de dolari, Hetty și-a luat cei doi copii și a plecat.

Cea mai mare zgârcită  

Despre Hetty circulă numeroase povești. Se spune, printre altele, că, la 20 de ani, tatăl ei i-a făcut cadou zeci de rochii elegante pentru a atrage simpatia tinerilor. Dar Hetty a vândut totul, banii investindu-i, ulterior, în obligațiuni. Când a intrat în posesia moștenirii, a cumpărat titluri de stat care, după o perioadă de creștere, și-au pierdut valoarea. Atunci a început să se interese de acțiunile companiilor, analizând atent evoluția în timp a acestora. ”Nu e nici un secret în a face avere. Tot ce trebuie să faceți este să cumpărați ieftin și să vindeți scump, să acționați cu prudență și vigilență, apoi să fiți consecvenți”, spunea Hetty. 

În pofida bogăției sale, Hetty a intrat în Cartea recordurilor drept cea ”mai mare zgârcită”: stătea împreună cu cei doi copii în apartamente ieftine, schimba des locuințele, apărea în societate în aceleași trei rochii negre, ponosite. Cu toate astea, în timpul crizei bancare din 1907, ea a oferit bani oamenilor ajunși în pragul disperării și companiilor greu afectate. Fiul ei, Edward, a afirmat chiar că mama lui vărsa regulat între 500 și 10.000 de dolari în conturile unor organizații de binefacere, care se ocupau de familiile cu venituri mici.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un bărbat se uită la cele două foi pe care le are în mâini / Foto: Freepik
Oameni pe stradă / Foto: Freepik
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash
La bursă / FOTO: Freepik

Roșu pe linie la Bursa de Valori București: BET pierde 1,55%

Valoarea totală a tranzacțiilor s-a ridicat la 122,32...

Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
La bancă
Platformă / FOTO: Freepik
Euro / FOTO: Freepik
Pe o stradă din Moscova / FOTO: Freepik
SUA versus UE
Jerome Powell, șeful Rezervei federale a SUA
Freepik.com
Warren Buffett
Donki / FOTO: Captură de ecran

Japonia: Don Quijote, paradisul haotic al cumpărăturilor

Regele reducerilor mizează pe „vânătoarea de comori” a...

Preț petrol / FOTO: Freepik

Trump și „prețul ideal” al barilului de petrol

Care este prețul corect al petrolului pentru Donald Trump.

Foto: Freepik.com

Xiaomi va lansa propriul său cip mobil XringO1

Un pas strategic în dezvoltarea internă de tehnologii.

Freepik.com
Ghișeu

Curs BNR. Ce face leul în mijlocul instabilității economice

Leul stagnează față de euro, dar pierde teren în fața...

Sebastian Burduja
Calcule și verificări / FOTO: Freepik
De ce este bine să plăteşti cu cardul şi nu cash. Explicaţia de la ANAF
Topitorie / Foto: Freepik
Magazin Zara din Moscova / Foto: Google Maps
Freepik.com
Pașaport / Foto: Freepik

Cum vrea UE să-i momească pe cercetătorii americani

Europa vrea să atragă cercetători americani nemulțumiți...

Paladiu
Shein / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr
Industrie / Sursa: Freepik.com
Poluare / Foto: Freepik

pixel