"În evidenţa Direcţiei Agricole Vrancea sunt înregistraţi circa 180 de operatori economici mari şi mici, care lucrează efectiv în domeniul vitivinicol. Vorbim de operatori economici care produc peste 100.000 de litri de vin fiecare. Prin programul SAPARD s-au creat multe crame mici, dar producătorii locali nu sunt însă organizaţi pentru a putea pătrunde masiv pe piaţa externă. Pentru acest lucru ar fi nevoie ca aceştia să se asocieze, să creeze măcar o cramă mare, astfel încât să poată produce măcar 3-4 milioane de litri de vin", a declarat şeful Inspecţiei vitivinicole din cadrul Direcţiei Agricole Vrancea, Gabriel Baiciu.
Potrivit acestuia, consumul de vin la nivel naţional a scăzut foarte mult ca urmare a emigraţiei şi a faptului că tinerii s-au orientat spre alte tipuri de băuturi, iar exportul ar putea oferi o alternativă.
"Consumul de vin la nivel naţional a scăzut într-un mod dramatic. Acest fapt este cauzat de creşterea consumului celorlalte tipuri de băuturi. Foarte multe persoane au plecat în străinătate, iar cei rămaşi s-au orientat către alte băuturi, de exemplu către bere sau cidru, în cazul tinerilor. Continuând acest trend, există riscul ca producţia de struguri să nu mai aibă unde să fie comercializată în viitor. În Vrancea, micii producători îşi fac vinul acasă, pe care îl consumă cu familia şi prietenii, dar nu putem vorbi de afaceri. De aceea ar fi nevoie ca producătorii să se asocieze pentru a putea exporta", a spus Baiciu.
Summitul G7. Sute de sticle de vin, mâncăruri după rețete secrete
În ultimii ani, practica falsificării vinurilor a scăzut considerabil în Vrancea, ca urmare a controalelor autorităţilor, dar şi a nevoii producătorilor de a fi competitivi pe piaţă.
"Practica falsificării vinurilor a scăzut considerabil în judeţul Vrancea. Comparativ cu anul trecut când în probele prelevate găseam adaos de zahăr cât şi îndulcitori sintetici şi coloranţi, în urma acţiunilor din ultimii doi ani au fost identificate până în 5% probe de vinuri falsificate. Este un efect cumulat al controalelor şi a producătorilor care au înţeles că trebuie să producă vinuri de calitate pentru a rezista pe piaţă. De asemenea, numărul celor care comercializează produse vinicole pe marginea străzii a scăzut. Dacă în alţi ani îi găseai la fiecare poartă, numărul lor a scăzut, fiind vorba cel mai adesea de produse făcute în gospodărie, dar şi acestea de o calitate mai bună", a precizat Gabriel Baiciu.
Judeţul Vrancea deţine circa 10% din suprafaţa viticolă a României şi aici se produc anual circa 100 de milioane de litri de vin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Reputaţia autoproclamată de...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...