Washingtonul s-a SĂTURAT și atacă puternic piața petrolului. Este o PREMIERĂ

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
O tara UE vrea scutire
O tara UE vrea scutire
Va fi o manevră fără precedent. O decizie care ar putea avea un efect major asupra prețului la petrol. De atfel, simpla informație a creat forfotă la burse. 

Administraţia Biden ia în considerare să elibereze în următoarele luni până la 180 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice, Este cea mai mare reducere a rezervelor strategice americane din ultimii 50 de ani. Până în prezent, aceste manevre nu au reușit să reducă prețurile, deoarece cererea globală a atins aproape nivelurile anterioare pandemiei, iar oferta globală s-a restrâns.

Statele membre ale Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA) se vor întâlni vineri pentru a decide să elibereze în mod coordonat petrolul, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului Energiei din Noua Zeelandă. "Cantitatea de petrol care ar urma să fie eliberată în mod coordonat nu a fost încă decisă. La reuniune se va stabili volumul total şi va urma apoi alocarea pe ţară", a adăugat purtătorul de cuvânt.

În urma informaţiilor, cotaţia barilului de petrol a scăzut cu peste cinci dolari. Luna aceasta, în urma conflictului dintre Rusia şi Ucraina, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat la aproximativ 139 dolari, cel mai ridicat nivel din 2008, dar joi în tranzacţiile din Asia a scăzut sub 106 dolari, în timp ce țițeiul american marca WTI a coborât la 101 dolari/baril. 

Rusia este unul dintre principalii producători de petrol, contribuind cu aproximativ 10% la piaţa globală. Dar sancţiunile şi reticenţa cumpărătorilor de a achiziţiona petrol rusesc ar putea elimina aproximativ trei milioane de barili pe zi (bpd) de petrol rusesc de pe piaţă începând din aprilie, a estimat IEA.

Citește și Supremația dolarului periclitată de războiul din Ucraina. China intră în joc

Rusia exportă 4 - 5 milioane de barili pe zi. Secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm, a declarat săptămâna trecută că SUA şi aliaţii din IEA discută din nou să elibereze în mod coordonat petrol din rezervele strategice.

La începutul lunii, statele membre ale Agenţiei Internaţionale a Energiei au decis să elibereze 60 milioane de barili de petrol din rezervele lor strategice, pentru a calma preţurile. Jumătate din cantitatea totală a provenit de la rezerva strategică a SUA iar restul de la alte mari puteri industrializate, precum Japonia şi Germania.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Insolvență / FOTO: Freepik
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR
Steagul Bulgariei
Donald Trump și Elon Musk
Donald Trump / Foto: Flickr
Bani / Foto: DCBusiness

pixel