O nouă zi de creșteri la Bursa de la București: BET trece de 17.370 de puncte
Lichiditate solidă și aprecieri...
Statele Unite au lansat joi critici dure la adresa politicilor ostile față de combustibilii fosili, descriindu-le drept „nocive și periculoase”, în prima zi a summitului Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) privind securitatea energetică, desfășurat la Londra. Reprezentantul american, Tommy Joyce, secretar adjunct interimar pentru Energie în afaceri internaționale, a declarat:
„Unii vor să reglementeze toate formele de energie, cu excepția celor așa-zis regenerabile, până la dispariția lor completă, în numele neutralității climatice. Noi ne opunem acestor politici nocive și periculoase”, a declarat în acest sens reprezentantul american, Tommy Joyce, secretar adjunct interimar pentru Energie.
Declarația a fost percepută ca o critică indirectă la adresa AIE, care a devenit simbol al tranziției energetice. În 2021, agenția – fondată în 1974 după primul șoc petrolier – a stârnit nemulțumirea industriei petroliere, recomandând abandonarea imediată a oricărui nou proiect legat de hidrocarburi, ca răspuns la schimbările climatice.
Summit tensionat în absența marilor actori energetici
Summitul, care reunește reprezentanți din aproximativ 60 de țări și 50 de companii, se desfășoară într-un context internațional complicat, marcat de conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu, de politicile comerciale americane și de climatul scepticismului față de schimbările climatice promovat de președintele Donald Trump.
China, Arabia Saudită și Rusia, trei dintre actorii-cheie ai scenei energetice globale, lipsesc de la reuniune. De asemenea, participarea Statelor Unite este minimală, Washingtonul trimițând doar secretari de stat adjuncți la acest summit de două zile, co-prezidat de Regatul Unit.
Fatih Birol adoptă un ton mai moderat la summit
Dimineața summitului AIE a fost marcată de un discurs neobișnuit de moderat al directorului executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, Fatih Birol, cunoscut susținător al tranziției energetice. Acesta a prezentat petrolul și gazul drept „elemente-cheie ale mixului energetic”, adăugând că „vor rămâne astfel în anii următori”, fără a menționa însă prognozele agenției sale, care, în 2023, anticipau un vârf al cererii pentru energiile fosile înainte de 2030.
Birol a atras atenția și asupra unui nou obstacol în calea tranziției către surse energetice cu emisii reduse de carbon: aprovizionarea cu metale critice, esențiale pentru această transformare, dar care se află în mare parte în China. La peste patru decenii de la primul șoc petrolier, „ultimii ani ne-au arătat că securitatea energetică nu trebuie niciodată considerată ca fiind garantată”, a avertizat el.
Europa și lecția dependenței energetice de Rusia
„Europa nu trebuie să mai ajungă niciodată într-o poziție în care Rusia să creadă că ne poate șantaja cu energia”, a declarat prim-ministrul britanic Keir Starmer, subliniind nevoia de independență energetică a continentului.
După invazia Ucrainei în 2022, robinetele de gaz rusesc au fost închise treptat, iar Europa a fost nevoită să-și diversifice sursele de aprovizionare. Deși a redus dependența de conductele rusești, Uniunea Europeană a devenit între timp dependentă de gazul natural lichefiat (GNL) livrat pe mare — în special din Rusia, al doilea său furnizor, după Statele Unite.
Planul Ursulei von der Leyen
Pentru Europa, independența energetică se bazează pe „energii curate și produse local”, a subliniat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ea a anunțat că, pe 6 mai, va prezenta „o foaie de parcurs însoțită de măsuri concrete menite să elimine treptat” importurile de combustibili fosili din Rusia.
În contextul amenințărilor persistente la adresa securității energetice, directorul executiv al AIE, Fatih Birol, a propus trei „reguli de aur”: „diversificarea” surselor de energie, „previzibilitatea” politicilor și „cooperarea” între state. Birol a subliniat că investițiile în sectorul energetic sunt masive și pe termen lung, iar „dacă politicile nu sunt previzibile”, ele creează „incertitudine” și devin „o problemă majoră pentru investitori”.
Multilateralismul și tensiunile cu OPEP în prim-plan
Fatih Birol și ministrul britanic al Energiei, Ed Miliband, au făcut apel la „multilateralism”, într-un moment în care Donald Trump își reafirmă intenția de a retrage Statele Unite din Acordul de la Paris și din mai multe instituții ale ONU.
Surprinzător, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a salutat miercuri organizarea summitului, considerând „pozitiv faptul că AIE se recentrează pe securitatea energetică”, pe care o consideră „obiectivul său fundamental”. Cartelul a criticat anterior AIE, agenție a OCDE, pentru că promovează scenarii de neutralitate climatică considerate de OPEC drept „irealiste”, catalogând renunțarea la energiile fosile drept o ”fantezie”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Lichiditate solidă și aprecieri...
Donald Trump ar dori să vadă...
Eveniment de proporții la...
Hidroelectrica a semnat un...
Reformă de amploare la...
„Este prețul libertății” – așa...
Trump atacă dur China pentru că...
Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...
Poziție fermă a SUA împotriva...
Guvernul pregătește compensații...
Leul s-a apreciat ușor joi în...
Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...
După ce a jucat încă de la...
În ședința de Guvern de astăzi,...
Guvernul urmează, în ședința de...
Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...
Firme care întrețin spații...
Cătălin Leonte, Director...
ROBOR în ușoară creștere,...
Guvernul continuă Programul de...
Cristian Popa (BNR) spune că:...
După ce a controlat inflația,...
CEC Bank acordă și în 2025...
Trump pierde omul-cheie din...
După aproape 100 de zile de...
Banii vin la timp în luna mai,...
Comisarul european Piotr...
Grupaj de știri.