Yandex, cea mai mare companie de tehnologie din Rusia, vrea să taie legăturile cu țara

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Yandex vrea să se retragă din țara de origine
Yandex vrea să se retragă din țara de origine
Firma mamă a celei mai importante companii de tehnologie din Rusia, Yandex, dorește să întrerupă legăturile cu țara pentru a-și proteja noile afaceri de consecințele războiului din Ucraina, un potențial eșec pentru eforturile lui Vladimir Putin de a dezvolta înlocuitori interni pentru bunurile și serviciile occidentale de înaltă tehnologie, care au fost blocate de sancțiuni.

În cadrul unei revizuiri radicale, holdingul olandez al Yandex - adesea numit "Google al Rusiei" - ar urma să își transfere cele mai promițătoare tehnologii noi pe piețele din afara Rusiei și să își vândă afacerile stabilite în țară, inclusiv un browser de internet popular și aplicații de livrare de mâncare și de taxi, potrivit a două persoane familiare cu această chestiune, care nu au vrut să vorbească public din cauza sensibilității discuțiilor.

Planul companiei vizează să se protejeze de piața sa de origine și evidențiază impactul sufocant al sancțiunilor occidentale asupra sectorului tehnologic rusesc, cândva înfloritor.

Persoanele familiarizate cu subiectul au declarat că războiul din Ucraina a făcut ca dezvoltarea noilor tehnologii ale Yandex - cum ar fi mașinile care se conduc singure, învățarea automată și serviciile cloud - să fie neviabilă, scrie The New York Times. Astfel de afaceri, care au nevoie de acces la piețele, experții și tehnologia occidentale, ar eșua dacă ar rămâne asociate cu Rusia, a adăugat una dintre ele.

Subsidiara rusă a Yandex ar continua să ofere aceleași produse în țară sub noii proprietari, a precizat cea de-a doua persoană familiarizată cu această chestiune.

Nu este clar dacă planul Yandex va merge mai departe. Compania trebuie să obțină aprobarea Kremlinului pentru a transfera licențe tehnologice înregistrate în Rusia în afara țării, a spus una dintre surse. De asemenea, va trebui să găsească cumpărători, cel mai probabil în Rusia, pentru afacerile sale, iar planul general de restructurare va trebui să fie aprobat de acționarii Yandex.

Planul Yandex este susținut de Aleksei Kudrin, auditorul șef al guvernului rus și un vechi confident al lui Putin. Kudrin, unul dintre puținii economiștii liberali proeminenți rămași în guvernul rus, acționează pentru companie în mod informal, dar este de așteptat să preia un rol managerial în viitor.

Se așteaptă ca Aleksei Kudrin să se întâlnească cu Putin în această săptămână pentru a discuta despre viitorul Yandex și alte subiecte, a declarat una dintre persoanele familiarizate cu această chestiune. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri S. Peskov, a declarat joi că nu are informații despre o astfel de întâlnire.

Yandex a refuzat să comenteze. Camera de Audit a Rusiei, angajatorul lui Kudrin, nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Planul de restructurare a companiei a fost raportat pentru prima dată de către presa economică rusă The Bell.

Eforturile Occidentului de a izola economic Rusia după invazia sa în Ucraina au devastat compania cândva înfloritoare. Prețul acțiunilor Yandex tranzacționate la Moscova s-a prăbușit cu 62% în ultimul an. Acțiunile companiei listate la New York au pierdut peste 20 de miliarde de dolari înainte ca bursa Nasdaq să le suspende tranzacționarea după invazia Rusiei în Ucraina în februarie.

Mii dintre cei peste 18.000 de angajați ai Yandex au părăsit Rusia de la începutul invaziei. În martie, directorul general adjunct al companiei de la acea vreme, Tigran Kudaverdian, a sfidat linia Kremlinului, numindu-l un "război monstruos" într-o postare pe Facebook.

Pentru a se distanța de consecințele politice ale războiului, Yandex și-a vândut în august agregatorul de știri online, care devenise plin de propagandă de stat din cauza legilor rusești tot mai draconice privind mass-media care interzic criticile la adresa războiului.

Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva dlui Kudaverdian în martie pentru rolul Yandex în promovarea narațiunii de război a Kremlinului. Șeful său, fondatorul companiei cu sediul în Israel, Arkadi Volozh, a fost lovit de sancțiuni din partea blocului câteva luni mai târziu. Amândoi au demisionat din companie pentru a-i permite acesteia să continue să opereze în Europa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa
Discuții / FOTO: Freepik
Miliardarul american Bill Ackman
Friedrich Merz
Cătălin Predoiu
Metale rare / FOTO: Wikipedia
Medicamente / FOTO: Freepik

Trump atacă industria farmaceutică. Primele reacții negative

Decret prezidențial pentru relansarea producției interne.

Industria petrolieră

Materii prime: De ce trage OPEC+ prețurile în jos?

Pentru a doua lună consecutiv, OPEC+ a decis să...

OpenAI / sursa foto: Wikimedia Commons / Jernej Furman
Ministerul Finanțelor
Ilie Bolojan - Foto: Agerpres
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Azi vă propunem să începeți ziua citind despre Bolojan...

Primul tur al alegerilor a lovit Bursa în plin
Marcel Ciolacu / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Mașini noi / sursa foto: Freepik.com
BNR / Foto: DCBusiness
Marcel Ciolacu / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Magazin Skechers
Familie în vacanță la mare / Foto: Freepik
Rețele electrice / Foto: Freepik
Bani
Adrain Negrescu / Foto: Facebook
Bursă / Foto: Freepik
Banca Națională a Ungariei
Preț petrol / FOTO: Freepik

Petrolul, la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani

Decizia OPEC+ de a majora producția pune presiune pe...

Birouri
Dolari / sursa foto: Freepik.com
BP / FOTO: Site-ul companiei

Fuziune petrolieră XXL: Cine va prelua British Petroleum?

Potrivit unei dezvăluiri făcute de Bloomberg în acest...


pixel