În cadrul unei revizuiri radicale, holdingul olandez al Yandex - adesea numit "Google al Rusiei" - ar urma să își transfere cele mai promițătoare tehnologii noi pe piețele din afara Rusiei și să își vândă afacerile stabilite în țară, inclusiv un browser de internet popular și aplicații de livrare de mâncare și de taxi, potrivit a două persoane familiare cu această chestiune, care nu au vrut să vorbească public din cauza sensibilității discuțiilor.
Planul companiei vizează să se protejeze de piața sa de origine și evidențiază impactul sufocant al sancțiunilor occidentale asupra sectorului tehnologic rusesc, cândva înfloritor.
Persoanele familiarizate cu subiectul au declarat că războiul din Ucraina a făcut ca dezvoltarea noilor tehnologii ale Yandex - cum ar fi mașinile care se conduc singure, învățarea automată și serviciile cloud - să fie neviabilă, scrie The New York Times. Astfel de afaceri, care au nevoie de acces la piețele, experții și tehnologia occidentale, ar eșua dacă ar rămâne asociate cu Rusia, a adăugat una dintre ele.
Subsidiara rusă a Yandex ar continua să ofere aceleași produse în țară sub noii proprietari, a precizat cea de-a doua persoană familiarizată cu această chestiune.
Nu este clar dacă planul Yandex va merge mai departe. Compania trebuie să obțină aprobarea Kremlinului pentru a transfera licențe tehnologice înregistrate în Rusia în afara țării, a spus una dintre surse. De asemenea, va trebui să găsească cumpărători, cel mai probabil în Rusia, pentru afacerile sale, iar planul general de restructurare va trebui să fie aprobat de acționarii Yandex.
Planul Yandex este susținut de Aleksei Kudrin, auditorul șef al guvernului rus și un vechi confident al lui Putin. Kudrin, unul dintre puținii economiștii liberali proeminenți rămași în guvernul rus, acționează pentru companie în mod informal, dar este de așteptat să preia un rol managerial în viitor.
Se așteaptă ca Aleksei Kudrin să se întâlnească cu Putin în această săptămână pentru a discuta despre viitorul Yandex și alte subiecte, a declarat una dintre persoanele familiarizate cu această chestiune. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri S. Peskov, a declarat joi că nu are informații despre o astfel de întâlnire.
Yandex a refuzat să comenteze. Camera de Audit a Rusiei, angajatorul lui Kudrin, nu a răspuns la o solicitare de comentarii.
Planul de restructurare a companiei a fost raportat pentru prima dată de către presa economică rusă The Bell.
Eforturile Occidentului de a izola economic Rusia după invazia sa în Ucraina au devastat compania cândva înfloritoare. Prețul acțiunilor Yandex tranzacționate la Moscova s-a prăbușit cu 62% în ultimul an. Acțiunile companiei listate la New York au pierdut peste 20 de miliarde de dolari înainte ca bursa Nasdaq să le suspende tranzacționarea după invazia Rusiei în Ucraina în februarie.
Mii dintre cei peste 18.000 de angajați ai Yandex au părăsit Rusia de la începutul invaziei. În martie, directorul general adjunct al companiei de la acea vreme, Tigran Kudaverdian, a sfidat linia Kremlinului, numindu-l un "război monstruos" într-o postare pe Facebook.
Pentru a se distanța de consecințele politice ale războiului, Yandex și-a vândut în august agregatorul de știri online, care devenise plin de propagandă de stat din cauza legilor rusești tot mai draconice privind mass-media care interzic criticile la adresa războiului.
Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva dlui Kudaverdian în martie pentru rolul Yandex în promovarea narațiunii de război a Kremlinului. Șeful său, fondatorul companiei cu sediul în Israel, Arkadi Volozh, a fost lovit de sancțiuni din partea blocului câteva luni mai târziu. Amândoi au demisionat din companie pentru a-i permite acesteia să continue să opereze în Europa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Într-o mișcare istorică,...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...