Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut vineri liderilor europeni, reuniţi la un summit la Praga, să sporească livrările de arme şi muniţii către Ucraina şi să crească în ţările lor investiţiile în sectorul apărării, în pofida creşterii costului vieţii, relatează agenţia DPA.
''Creşteţi livrările de arme şi muniţii pentru a (ne) apăra în faţa presiunii ruseşti!'', a cerut Zelenski, adresându-se prin legătură video liderilor statelor UE.
''Creşteţi producţia de arme şi muniţii în Europa pentru a fi permanent pregătiţi să ne apărăm spaţiul nostru comun!'', a completat preşedintele ucrainean.
El a recunoscut că războiul pornit de Rusia contra Ucrainei şi creşterea costurilor energetice au condus la o ''presiune fără precedent asupra nivelului de trai al majorităţii europenilor'', dar a insistat asupra investiţiilor în sectorul apărării.
''Ca orice altceva în Europa, securitatea nu este ceva ce poţi obţine renunţând la altceva sau semnând un tratat. Securitatea este o obligaţie'', a argumentat Zelenski.
Pe de altă parte, el le-a mai cerut liderilor europeni să intensifice presiunea asupra sectorului energetic rusesc, după ce UE a adoptat al 8-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, după ce aceasta a lansat în februarie agresiunea contra Ucrainei.
''Trebuie să continuăm să avansăm în această direcţie, aceea a presiunii asupra sectorului energetic rusesc, asupra acestei principale surse de venituri a statului agresor'', a indicat Zelenski, potrivit AFP.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a referit la impunerea de sancţiuni Rusiei când a sugerat că sunt necesare lovituri preventive împotriva acesteia pentru a împiedica orice utilizare a armelor nucleare, a spus purtătorul său de cuvânt Serhii Nikiforov, subliniind că mass-media au citat în mod eronat afirmaţiile făcute de preşedintele ucrainean, informează vineri Reuters şi Ukrinform.
Într-o reacţie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că afirmaţiile făcute de Zelenski în timpul unui discurs la Lowy Institute, un think tank australian, joi, confirmă necesitatea a ceea ce Moscova numeşte "operaţiunea sa specială" în Ucraina.
"Colegi, aţi mers puţin prea departe cu isteria nucleară şi acum auziţi atacuri nucleare chiar şi acolo unde nu sunt", a afirmat Nikiforov pe pagina sa de Facebook.
"Preşedintele a vorbit despre perioada de până la (invazia Rusiei în Ucraina la) 24 februarie. Atunci era nevoie să fie aplicate măsuri preventive pentru a împiedica Rusia să înceapă războiul. Permiteţi-mi să vă reamintesc că singurele măsuri despre care era vorba atunci erau sancţiunile preventive", explică el.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean a mai spus că aluzii la utilizarea armelor nucleare "şi-a permis să facă doar statul terorist Rusia". "Niciodată nu veţi auzi astfel de apeluri din partea Ucrainei", a insistat Nikiforov.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că remarcile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a sugerat că NATO ar trebui să lanseze lovituri preventive asupra Rusiei, ''au confirmat necesitatea'' a ceea ce Moscova numeşte ''operaţiunea sa specială'' în Ucraina., informează Reuters.
Într-o discuţie cu Lowy Institute, un think-tank australian, Zelenski a spus că el crede că loviturile sunt necesare pentru a exclude orice utilizare a armelor nucleare. El nu a intrat în detalii despre ce fel de lovituri are în vedere şi nici nu a făcut referire la nevoia de lovituri nucleare, potrivit Reuters.
"Ieri, Zelenski le-a cerut stăpânilor săi occidentali să lanseze o lovitură nucleară preventivă împotriva Rusiei. Astfel, acest responsabil a prezentat de fapt lumii întregi încă o dovadă a ameninţărilor care vin de la regimul de la Kiev şi pentru neutralizarea căruia a fost lansată o operaţiune militară specială", a declarat Lavrov, citat de agenţia oficială de presă rusă TASS.
Lavrov a numit "ridicole" încercările diverşilor secretari ai lui Zelenski de a susţine că preşedintele ucrainean avea altceva în minte. "Ne amintim cu toţii cum el încă din ianuarie a anunţat dorinţa Ucrainei de a deţine arme nucleare. Prin urmare, acest gând a rămas adânc în mintea lui", a adăugat ministrul rus de externe, vorbind prin legătură video la o reuniune a Comisiei Rusia Unită în cadrul forumului internaţional interpartit "Politica de mediu şi dezvoltare durabilă".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.