"Am primit o solicitare de rupere a relațiilor diplomatice cu Rusia. O voi studia", a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă comune cu liderul Estoniei, Alar Karis, în timpul vizitei în această țară.
Anterior, ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghei Kîlnița, a declarat, întrebat despre posibilitatea ruperii relațiilor diplomatice cu Rusia, că decizia care va fi luată nu trebuie să fie emoțională sau dramatică". Guvernul ucrainean, a spus el, va lua "decizii bine cumpănite".
La 21 februarie, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia recunoaște suveranitatea republicilor Donețk și Lugansk. Au fost semnate tratate de prietenie, cooperare și asistență reciprocă cu liderii acestora. Putin a instruit Ministerul rus de Externe să stabilească relații diplomatice cu Donețk și Luhansk și a cerut Ministerului Apărării să mențină pacea pe teritoriile acestora.
În septembrie 2021, ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba a declarat că relațiile diplomatice cu Rusia ar fi trebuit să fie rupte în 2014. În ianuarie 2021, el a declarat că un astfel de pas ar echivala cu "pedeapsa capitală". Pentru aceasta, a adăugat el, "ceva mega-catastrofal trebuie să se întâmple".
Citește și: Ucraina: Serviciile speciale au evacuat din Kiev documente secrete
Recunoscând 'republicile ' separatiste din estul Ucrainei, Rusia pregăteşte baza legală pentru continuarea agresiuni sale militare împotriva Ucrainei, a acuzat Volodimir Zelenski.
'Considerăm că, prin această decizie, Rusia a creat baze legale pentru continuarea agresiunii sale împotriva statului ucrainean, încălcând astfel toate angajamentele sale bilaterale şi multilaterale, (inclusiv) rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina din 17 februarie 2015', a declarat el pe fondul temerilor privind o invazie de anvergură rusă.
Zelenski a spus că nu se aşteaptă la un 'război de mare amploare' împotriva ţării sale şi nici la o escaladare pe scară largă, dar a avertizat că va institui legea marţială în cazul unui astfel de scenariu.
Kievul, a subliniat el, nu va răspunde cererii separatiştilor de a retrage trupele ucrainene din partea de Donbas aflată sub controlul statului ucrainean.
'Nu discutăm cu ei. Nu înţelegem cine sunt ei', a spus preşedintele ucrainean, reiterând refuzul Kievului de a se aşeza la masa negocierilor cu militanţii separatişti.
'Europa şi lumea nu pot permite ca greşelile tragice care au fost făcute în Georgia în 2008 să fie repetate', a spus el, referindu-se la conflictul armat în urma căruia Rusia a recunoscut republicile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Prețurile la energie electrică continuă să varieze...
Peste 200 de locuitori ai...
Un accident provocat de o...
Organizația țărilor...
Administrația Națională de...
Polițiștii de frontieră ai...
Circulația pe Podul Prieteniei,...
Prețurile globale ale...
Val de căldură extremă în estul...
Donald Trump a semnat legea...
Pompierii anunţă că la mall-ul...
România se apropie periculos de...
Bursa închide pe minus vineri,...
Sistemul RO e-Transport a...
Andrei Badalov, în vârstă de 62...
IMM România nu este de acord cu...
Fondul Proprietatea a emis...
Românii pot investi din nou în...
Ministerul Finanțelor anunță...
Măsurile fiscale luate în regim...