Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere şedinţa de miercuri, iar valoarea tranzacţiilor s-a situat la 30,474 milioane lei (6,166 milioane euro), din care aproape 27 milioane lei (5,45 milioane euro) au fost tranzacţii cu obligaţiuni.
Indicele principal BET s-a depreciat cu 0,25%, până la 10.966,71 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la Bursă, a consemnat o scădere de 0,10%.
Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 0,49% din valoare, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, s-a depreciat cu 1,80%.
Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a încheiat şedinţa în coborâre cu 0,24%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, a consemnat o scădere cu 1,24%.
În acelaşi timp, indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, a înregistrat un avans de 0,16%.
Pe Piaţa Reglementată, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile Banca Transilvania, cu 7,082 milioane de lei, urmate de titlurile OMV Petrom, care au generat schimburi în valoare de 5,208 milioane de lei, şi de cele ale Fondului Proprietatea - 2,697 milioane de lei.
Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Armătura (+13,98%), ale Altur (+13,95%) şi Chimcomplex Borzeşti (+10,59%).
Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile Rompetrol Well Services (-14,79%), SIF4 Muntenia (-5,14%) şi Electromagnetica (-4,41%).
La Bursa din Chicago, contractele futures la grâu au crescut miercuri cu peste 1%, piața avansând pentru prima dată în ultimele trei sesiuni, din cauza îngrijorărilor legate de încetinirea livrărilor din regiunea Mării Negre, devastată de război.
Boabele de soia au pierdut teren pe măsură ce recolta americană proaspăt strânsă ajunge pe piețele de desfacere, în timp ce porumbul s-a scumpit. Cel mai activ contract de grâu de la Chicago Board of Trade (CBOT) a crescut cu 1,3%, la 9,15 dolari pe bushel, la ora 0253 GMT. Porumbul a urcat cu 0,3%, la 6,84 dolari pe bushel, iar soia a cedat 0,1%, la 13,81 dolari pe bushel.
"Transporturile de cereale din Ucraina încetinesc pe măsură ce escaladarea războiului dintre Rusia și Ucraina afectează deplasarea mărfurilor", a comentat un trader din Singapore. "Observăm un impact suplimentar asupra exporturilor din regiunea Mării Negre, deoarece iarna reduce ritmul de expediere."
Participanții la piață continuă să monitorizeze tensiunile dintre Rusia și Ucraina, care se numără printre primii exportatori de cereale din lume.
Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a declarat că armata țării sale a făcut progrese majore și rapide împotriva forțelor rusești și a eliberat zeci de orașe din sud și est în ultima săptămână. Ritmul de însămânțare a grâului de iarnă în Ucraina pentru recolta din 2023 este de trei ori mai mic decât cel de anul trecut, potrivit datelor furnizate marți de Ministerul Agriculturii.
Astfel, până la data de 3 octombrie, au fost semănate 1,1 milioane de hectare de grâu de iarnă, adică 27% din suprafața planificată, comparativ cu 3,1 milioane de hectare semănate în aceeași perioadă în 2021, arată datele. Ministerul nu a oferit un motiv pentru această scădere, în timp ce oficialii locali și analiștii spun că ploile din cea mai mare parte a țării și lipsa de fonduri sunt principalele motive ale întârzierii.
Presiunea sezonieră cauzată de o recoltă americană în creștere a cântărit asupra prețurilor la soia, în timp ce comercianții așteptau mai multe informații despre mărimea recoltei americane.
Brokerul de mărfuri StoneX a majorat estimarea privind randamentul mediu al porumbului din SUA la 173,9 bushels pe acru (bpa) de la 173,2, dar a redus estimarea privind producția de porumb la 14,056 miliarde de bushels de la 14,168 miliarde luna trecută.
În ceea ce privește soia, StoneX și-a redus prognoza de randament din SUA pentru 2022 la 51,3 bpa, de la 51,8 la 1 septembrie. Firma a prognozat producția de soia din SUA la 4,442 miliarde de bushels, în scădere de la 4,515 miliarde.
Fondurile de mărfuri au fost marți cumpărători neți ai contractelor futures CBOT pentru soia, porumb și ulei de soia și vânzători neți ai contractelor futures pentru făină de soia și grâu, au declarat comercianții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...