2023, an record pentru încălzirea oceanelor
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Ocean / FOTO: Freepik
Ocean / FOTO: Freepik
Potrivit raportului Copernicus, temperatura medie a suprafeței oceanelor din Europa a fost cea mai ridicată înregistrată vreodată.

Va arăta, oare, la un moment dat, fundul Atlanticului cu apele tropicale ale Oceanului Indian? Comparația nu este îmbucurătoare, deoarece o astfel de convergență ar avea consecințe devastatoare pentru fauna și flora marine și pentru noi.

Nu suntem încă acolo, dar valorile de temperatură ale suprafeței oceanului publicate luni în raportul anual al Copernicus (programul Uniunii Europene de observare a climei) ridică semne de întrebare: pe ansamblul întregului an, temperatura medie la suprafața oceanului a fost, în Europa, cea mai ridicată înregistrată vreodată. 

Situația a fost deosebit de critică în Oceanul Atlantic, vestul Irlandei și în jurul Regatului Unit, unde veritabile canicule marine au fost fi observate, cu temperaturi la suprafața mării mai mari cu 5 grade decât nivelul mediu. 

Un regulator de climă

Copernicus a tras deja un semnal de alarmă în urmă cu câteva săptămâni în legătură cu nivelul record de temperatură atins de apele de suprafață de pe tot globul: 21,06°C în februarie, după recordul anterior din august 2023, de 20,98°C. O observație direct legată de încălzirea atmosferei în sine și, înainte de toate, de emisiile de gaze cu efect de seră, CO2. A mai venit și fenomenul climatic El Niño care a început în primăvara anului 2023 și care a atins apogeul la începutul anului 2024.

Particularitatea oceanului a oceanului constă în capacitatea lui termică, de patru ori mai mare decât a aerului. „Oceanul funcționează ca un regulator de căldură și climă, este ca un burete, captează căldură din aerul ambiant, cu o inerție foarte importantă. Dar această inerție funcționează în ambele sensuri. Dacă acum s-ar reduce încălzirea aerului acum, ar dura zeci de ani pentru a reduce temperatura oceanelor”, explică Sabine Roux de Bézieux, președintele Fondation de la mer.

Stocarea CO2

Funcția de reglare termică a oceanului este, așadar, pusă la încercare de încălzirea globală, dar nu numai. Capacitatea sa de stocare a CO2 este redusă și de creșterea temperaturii apei. Ponderea CO2 emisă de activitatea umană și stocată de oceane este estimată la aproape 30%.

Printre celelalte consecințe, cea a creșterii nivelului mării este deja sesizabilă. Odată cu creșterea temperaturii, volumul apei crește, ceea ce duce la riscul scufundării marine. Raportul Copernicus amintește că din 1993, nivelul mării a crescut cu 10,3 cm. Iar ritmul se accelerează semnificativ: în ultimii zece ani, creșterea medie pe an a fost de 4,3 mm, față de 2,1 mm între 1993 și 2003. Potrivit oamenilor de știință de la Copernicus Marine Service, aproximativ 40% din creșterea actuală a nivelului mării. poate fi atribuită creșterii temperaturii oceanelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...


pixel