Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Vineri, în prima zi a ofertei, valoarea subscrierilor a depăşit orice aşteptări, ajungând la aproape 400 de milioane de lei. Fondul Proprietatea a scos la vânzare aproximativ 17% din totalul acţiunilor deţinute la Hidroelectrica, adică aproape 9 miliarde de lei. Statul român rămâne acţionar majoritar şi nu vinde nicio acţiune la cea mai valoroasă companie românească, a cărei valoare de piaţa este estimată la aproape 50 de miliarde de lei, aproximativ 10 miliarde de euro.
Românii pot cumpara acţiuni prin intermediarii oficiali ai ofertei, Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Transilvania şi prin intermediul caselor de brokeraj.
Este cea mai mare ofertă publică iniţială în România, în Europa Centrală şi de Est şi posibil în toată Europa pentru acest an, potrivit analiştilor. Micii investitori, persoane fizice, pot cumpăra acţiuni doar prin brokeri, la preţul fix de 112 lei. Subscrierea minimă este de 50 de acţiuni, adică 5.600 lei. Perioada de subscriere se va încheia pe 4 iulie, la ora 12:00. Dacă oferta se va încheia cu succes, de pe 12 iulie Hidroelectrica va începe oficial tranzacţionarea la Bursă. Pe lângă investitori persoane fizice, trei grupuri de investitori instituţionali români au ajuns la un acord cu Fondul Proprietatea pentru achiziţionarea de acţiuni Hidroelectrica în valoare de 2.200.000.000 lei.
Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica declara vineri că: ”După acest proces de IPO, sigur că ne vom focusa pe ceea ce înseamnă zona de investiţii, pe ceea ce înseamnă zona de creştere a activităţii de furnizare, astfel încât nu numai să avem rezultatele de până acuma, dar să avem şi o creştere, pentru că, aşa cum arată Hidroelectrica astăzi, ca cel mai mare producător de energie din România, o energie 100% verde, are şi o serie de oportunităţi generate de tranziţia energetică şi dorim să fi principalul pilon care să asigure această tranziţie energetică. Reporter: Hidroelectrica este una dintre cele mai mari companii din România, deţinută în proporţie de 80% de statul român şi 20% de către Fondul Proprietatea. Compania produce şi furnizează energie electrică pe care o generează prin intermediul celor 187 de hidrocentrale şi microcentrale pe care le administrează, dar şi din segmentul de energie eoliană”.
România risca să piardă banii din PNRR dat fiindcă privatizarea Hidroelectrica face parte din angajamentele României.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...