Băncile europene în picaj accentuat. Un dezastru
Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...
Vineri, în prima zi a ofertei, valoarea subscrierilor a depăşit orice aşteptări, ajungând la aproape 400 de milioane de lei. Fondul Proprietatea a scos la vânzare aproximativ 17% din totalul acţiunilor deţinute la Hidroelectrica, adică aproape 9 miliarde de lei. Statul român rămâne acţionar majoritar şi nu vinde nicio acţiune la cea mai valoroasă companie românească, a cărei valoare de piaţa este estimată la aproape 50 de miliarde de lei, aproximativ 10 miliarde de euro.
Românii pot cumpara acţiuni prin intermediarii oficiali ai ofertei, Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Transilvania şi prin intermediul caselor de brokeraj.
Este cea mai mare ofertă publică iniţială în România, în Europa Centrală şi de Est şi posibil în toată Europa pentru acest an, potrivit analiştilor. Micii investitori, persoane fizice, pot cumpăra acţiuni doar prin brokeri, la preţul fix de 112 lei. Subscrierea minimă este de 50 de acţiuni, adică 5.600 lei. Perioada de subscriere se va încheia pe 4 iulie, la ora 12:00. Dacă oferta se va încheia cu succes, de pe 12 iulie Hidroelectrica va începe oficial tranzacţionarea la Bursă. Pe lângă investitori persoane fizice, trei grupuri de investitori instituţionali români au ajuns la un acord cu Fondul Proprietatea pentru achiziţionarea de acţiuni Hidroelectrica în valoare de 2.200.000.000 lei.
Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica declara vineri că: ”După acest proces de IPO, sigur că ne vom focusa pe ceea ce înseamnă zona de investiţii, pe ceea ce înseamnă zona de creştere a activităţii de furnizare, astfel încât nu numai să avem rezultatele de până acuma, dar să avem şi o creştere, pentru că, aşa cum arată Hidroelectrica astăzi, ca cel mai mare producător de energie din România, o energie 100% verde, are şi o serie de oportunităţi generate de tranziţia energetică şi dorim să fi principalul pilon care să asigure această tranziţie energetică. Reporter: Hidroelectrica este una dintre cele mai mari companii din România, deţinută în proporţie de 80% de statul român şi 20% de către Fondul Proprietatea. Compania produce şi furnizează energie electrică pe care o generează prin intermediul celor 187 de hidrocentrale şi microcentrale pe care le administrează, dar şi din segmentul de energie eoliană”.
România risca să piardă banii din PNRR dat fiindcă privatizarea Hidroelectrica face parte din angajamentele României.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...
Noile tarife vamale de 10%...
Mai corect spus, președintele...
Deși înăsprirea sancțiunilor...
Bulgaria se pregătește să...
Consolidarea fiscală și...
Piețele bursiere globale au...
O echipă de cercetători a...
Dacă Tesla nu o duce prea bine,...
În contextul unei crize...
O decizie neașteptată a președintelui american.
Un nou tip de armă de mare precizie.
Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.
Grupaj de știri.
Guvernul dă undă verde reluării...
Avertizări ANM: instabilitate...
Piața de capital din România a...
Coridorul Sudic de Gaze a avut...
Berlinul finanțează accesul...
Seismul s-a produs la ora 4,33.
Liderul american a reacționat prompt la decizia...
Cursul valutar rezultat din...
„Oamenii bogați vor veni în...
Cele două referințe mondiale de...
Uniunea Europeană are din nou...
Este vorba despre un tip de armament care joacă un rol...
Operatorii de platforme digitale care intermediază...
Noi indicii despre scenariul...
Tarifele vamale afectează...