Adio Whatsapp, Telegram! Ultimul ordin dat la Paris

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
O persoană folosește un telefon mobil
O persoană folosește un telefon mobil
Aplicaţiile populare de mesagerie, precum WhatsApp, Telegram sau Signal, prezintă "lacune de securitate", a explicat cabinetul premierului francez Elisabeth Borne.

Prin urmare, smartphone-urile miniştrilor francezi vor fi echipate cu aplicaţia Olvid. Cabinetul premierului a stabilit și o dată limită pentru îndeplinirea acestei recomandări. „Până la 8 decembrie 2023 cel târziu”, membrii guvernului și ai cabinetelor ministeriale sunt invitați să instaleze soluția franceză „în locul celorlalte”.

De asemenea, membrii Executivului de la Paris vor putea opta și pentru aplicația Tchap, lansată în 2019 de serviciile de stat (Dinum) în vederea echipării tuturor telefoanelor funcționarilor publici.

Instrument de lucru

Potrivit serviciilor lui Elizabeth Borne, WhatsApp, Telegram și alte asemenea servicii "nu sunt lipsite de breşe de securitate", în condițiile în care au devenit un instrument de lucru şi de comunicare tot mai apreciat de politicienii care folosesc WhatsApp în special pentru a schimb de mesaje cu jurnaliștii. 

De la campania prezidenţială din 2017, anturajul lui Emmanuel Macron s-a remarcat prin folosirea pe scară largă a aplicaţiei ruse Telegram. Dar acest obicei va deveni de domeniul trecutului: de patru luni, președintele însuși testează aplicația Olvid.

"Integrarea acestei soluţii constituie nu numai o conştientizare în materie de securitate cibernetică, ci şi un pas înainte spre o mai mare suveranitate franceză", a spus Elisabeth Borne. În martie, guvernul francez a încercat deja să oprească utilizarea aplicațiilor străine, potențial nesigure, de către funcționari. Era vizată în special reţeaua socială chineză TikTok şi, mai amplu, "aplicaţiile recreative".

Fondată de doi doctori în criptografie

Este o reclamă frumoasă pentru Olvid, care a fost fondată în 2019 de doi francezi, doctori în criptografie, Thomas Baignères și Matthieu Finiasz. Aparent, mesageria lor este strâns legată de designul celor de la WhatsApp sau Telegram. Dar sub capotă, mașinăria nu arată deloc la fel, asigură start-up-ul.

La Olvid, nu există directoare de utilizatori sau conturi găzduite în cloud. În plus, un schimb între două persoane este criptat cu o cheie care este apoi distrusă, deci nu există nicio posibilitate de a o descifra. De aici și denumirea „Olvid”, împrumutată din spaniolă pentru „a uita”. „Serviciile de informaţii nu sunt în măsură să-l urmărească pe Olvid. În timp ce, dacă folosiți Telegram, trimiteți direct o carte poștală la Moscova”, a declarat Erwan Keraudy, investitor și membru al consiliului de administrație.

Pentru a asigura acest nivel de încredere, Olvid a obținut certificarea ANSSI (CSPN) în 2020. "Suntem primii si singurii care au primit acest mesaj. Pentru aceasta, soluția noastră a fost supusă în mod intenționat unor atacuri (simulate) timp de patruzeci de zile, fără ca să fie posibilă compromiterea securității noastre”, precizează Thomas Baignères.

Disponibilă gratuit pe Android, iPhone și pe calculator, aplicația rămâne totuși aproape necunoscută publicului larg, cu aproximativ 100.000 de utilizatori, față de 2 miliarde pentru WhatsApp. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel