Prețul petrolului a crescut cu aproximativ 20% de la sfârșitul lunii iunie și ar putea crește și mai mult în acest an dacă alianța OPEC+ își menține politica de limitare a producției de țiței, a declarat vineri Agenția Internațională pentru Energie (AIE).
În aprilie, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) alături de alte țări, inclusiv Rusia, s-au angajat să reducă producția cu peste 1,6 milioane de barili pe zi până la sfârșitul anului, în încercarea de a ridica prețurile în scădere ale petrolului.
Acest lucru a fost urmat, în iulie, de anunțul unor reduceri suplimentare din partea Arabiei Saudite - cel mai mare exportator de țiței din lume - și de o prelungire a obiectivelor OPEC+ până la sfârșitul anului 2024.
În cazul în care OPEC+ își menține obiectivele actuale de producție, stocurile de petrol s-ar putea reduce cu 2,2 milioane de barili pe zi în trimestrul al treilea și cu 1,2 milioane de barili în trimestrul al patrulea, "cu riscul de a duce prețurile și mai sus", a scris agenția.
AIE și-a reiterat prognoza anterioară potrivit căreia cererea mondială de petrol va crește în medie cu 2,2 milioane de barili pe zi în acest an, până la un nivel record de 102,2 milioane de barili pe zi.
AIE preconizează că creșterea cererii va încetini la 1 milion de barili pe zi în 2024, deoarece redresarea post-pandemică "își va fi urmat în mare parte cursul și pe măsură ce tranziția energetică își va accelera ritmul".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
România e cea de-a doua ţară din Uniunea Europeană...
Un inculpat trimis în judecată...
Ministerul Energiei a modificat...
Bursa de Valori Bucureşti a...
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru...
BNR a publicat noile rate ale...
Aurul devine prea scump pentru...
De pildă, penicilina nu se mai...
Dolarul american se prăbușește...
Autoritatea Națională de...
Ministerul Finanțelor acordă...
Reuters explică, într-o...
Înalta Curte de Casație și...
Prețurile la electricitate...
Persoanele cu handicap care...
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...
China face un pas înainte în...
A încetat din viaţă Papa Francisc.