Agitație pe piața petrolului. Barilul, la cel mai înalt nivel din ultimele patru luni
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Sondă / FOTO: Freepik
Sondă / FOTO: Freepik
Prețurile la petrol au încheiat sesiunea de tranzacționare de joi în creștere, atingând cele mai mari valori din ultimele patru luni. 

Ce anume a propulsat piața intrată, parcă, într-un fel de letargie în ultimele săptămâni? Se pare că ultimele prognoze ale Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), care trage semnale de alarmă privind oferta estimată ca potențial insuficiente până la sfârșitul anului. 

Pe acest fundal, prețul barilului marca Brent cu extracție din Marea Nordului și livrare în luna mai, a urcat cu 1,65%, până la 85,42 dolari, o premieră de la începutul lunii noiembrie.

Un baril American West Texas Intermediate (WTI), scadent în aprilie, a câștigat 1,93%, la 81,26 dolari, de asemenea, un maxim de închidere de mai bine de patru luni. În raportul său lunar, publicat joi, AIE a apreciat că reducerile suplimentare de producție de către membrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și de aliații acestora din acordul OPEC+ vor fi prelungite până la sfârșitul anului 2024. În prezent, această măsură este valabilă până la sfârșitul lunii iunie.

„Pe această bază, estimarea noastră este că de la un ușor excedent se va ajunge, în cursul anului, la un ușor deficit”, a indicat agenția, considerată conservatoare în previziunile sale. „Aș spune că probabilitatea ca acestea să se extindă (reducerile dincolo de iunie) este de aproximativ 75%”, a comentat Robert Yawger, analist la Mizuho. „Dar este totuși posibil ca ei să-și mărească producția”. 

EIA a anunțat o scădere cu 1,5 milioane de barili a rezervelor comerciale de țiței din Statele Unite, după șase săptămâni consecutive de creștere. Raportul EIA a evidențiat și o contracție semnificativă de 5,7 milioane de barili a stocurilor de benzină, cea mai brutală scădere de la începutul lunii noiembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel