Alertă maximă privind calitatea apelor dulci din Europa

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Apă curgătoare / FOTO: Freepik
Apă curgătoare / FOTO: Freepik
Doar puțin peste o treime din apele de suprafață ale Europei sunt sănătoase, atrage atenția Agenția Europeană de Mediu.

Pentru că poluarea atmosferică contaminează nu doar aerul pe care îl respirăm, dar degradează inclusiv resursele acvatice. Iar apa este, după cum știe o lume întreagă, este esențială pentru viață. 

Apa este în pericol

Schimbările climatice au făcut însă ravagii, astfel că în multe regiuni, apa a devenit un lux, în timp ce în alte zone revărsările de râuri, tot mai agresive și mai extinse ca suprafață afectată, au devenit un factor distructiv. Apa este în pericol în Europa, a avertizat Agenția Europeană de Mediu (EEA), care estimează că doar puțin peste o treime din apele de suprafață de pe continent se află într-o stare bună de sănătate din punct de vedere ecologic.

Provocări fără precedent

„Sănătatea apelor europene nu este bună. Apele noastre se confruntă cu o serie de provocări fără precedent care amenință securitatea apei în Europa”, spune directorul SEE Leena Yla-Mononen.

Este cu adevărat îngrijorător

În ceea ce privește sănătatea chimică a apelor de suprafață, aceasta este bună doar în 29% din cazuri, față de 77% pentru apele subterane, de unde provine cea mai mare parte a apei potabile consumate de europeni. O bună sănătate chimică înseamnă lipsa de poluare excesivă de la substanțe nutritive și substanțe chimice dăunătoare precum PFAS și microplasticele.

Consumați mai puțin, protejați mai bine

Apele de suprafață sunt amenințate de poluarea aerului (combustie cărbune, emisii de vehicule etc.) și de agricultură, care aruncă cantități mari de deșeuri care contaminează solul. „Agricultura europeană trebuie să utilizeze mai mult practicile naturale și agroecologice mai durabile, însoțite de măsuri de stimulare și de o schimbare a obiceiurilor noastre alimentare”, recomandă raportul SEE.

Agenția europeană, care a analizat 120.000 de corpuri de apă de suprafață și 3,8 milioane km2 de corpuri de apă subterană din 19 țări ale Uniunii Europene și Norvegia, solicită o reducere cu 50% a utilizării pesticidelor până în 2030. „Trebuie să ne dublăm eforturile pentru a restabili sănătatea prețioaselor noastre râuri, lacuri, ape de coastă și alte corpuri de apă și pentru a ne asigura că această resursă vitală este rezistentă și sigură pentru generațiile viitoare”, insistă Leena Yla-Mononen.

Efectele schimbărilor climatice (secete și inundații) și supraexploatarea resurselor de apă dulce pun, de asemenea, presiune asupra suprafețelor acvifere. Reducerea consumului de apă și refacerea ecosistemelor trebuie să fie priorități pentru guverne. Mai ales că resursele acvatice sunt și ele sub presiunea consecințelor schimbărilor climatice, între precipitații excesive, topirea ghețarilor și secetă, subliniază raportul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB

Bursa de Valori București începe săptămâna cu evoluții mixte

BET și BET-NG în scădere, BET-FI și BET-BK în ușoară...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri
Autoturisme noi, transportate pe un trailer / Foto: Freepik

Furnizorii auto își joacă viitorul la bursă

Sectorul furnizorilor de echipamente auto traversează o...

Marcel Boloș
Bani

Băncile au împrumutat statul cu peste 540 milioane lei

Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.

Foto: Freepik.com
Tractor
Farmacie

Trump a pus gând rău producătorilor de medicamente

Nu este pentru dată când președintele american atacă...

Diamante
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă
Banca Naționala a României
ANAF / Foto: DCBUsiness
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cu ochii pe grafice / FOTO: Freepik
Statul vrea să investească în fabricile de alimente / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Pensionară / Foto: Freepik
Freepik.com
Firmele scapă de încă o serie de hârtii / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Contor electric / Foto: Arhivă

pixel