Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Ajustarea este importantă. Într-un ultim raport, Ministerul de Finanțe al regatului saudit a revizuit previziunile economice. Drastic. PIB-ul nu va mai crește anul acesta cu 4,4%, ci doar cu 0,8%, pentru ca în 2025 să revină la 4,8%, datorită creșterii sectoarelor non-petroliere, care anul acesta vor progresa cu 4,1%.
În același timp, deficitul bugetar se va mări până la aproximativ 2,9% din PIB în 2024. În 2025, acest indicator ar putea ajunge 2,3% din PIB înainte de a urca la 3%, în 2027.
Arabia Saudită este prinsă într-un foc încrucișat. Pe de o parte, scăderea prețului petrolului comprimă veniturile statului. Pe de altă parte, planul Vision 2030 menit să reducă dependența regatului de sectorul petrolier necesită investiții enorme. Situația s-ar putea schimba totuși în cazul în care conflictul din Orientul Mijlociu s-ar extinde. Prețurile aurului negru ar putea crește din nou, ușurând oarecum constrângerile asupra Arabiei Saudite.
Un preț de echilibru în jur de 100 de dolari
Deocamdată, pe partea petrolului, economiștii Goldman Sachs estimează că prețul soldului bugetar al Arabiei Saudite este de aproximativ 100 de dolari pe baril, presupunând că regatul produce 9 milioane de barili pe zi. FMI estimează prețul de echilibru la 96 dolari, în timp ce economiștii de la Bloomberg Economics înclină spre 112 dolari. Suntem departe de asta, deoarece barilul Brent se situează în prezent în jurul valorii de 75 de dolari.
Rezultatul: Arabia Saudită este forțată să-și reducă cheltuielile anul viitor pentru a evita o alunecare mai considerabilă a deficitului său bugetar în creștere. Ministerul și-a planificat deja să taie cu 5% cheltuielile pentru anul viitor, la 1.285 de miliarde de riali (308 miliarde de euro), în timp ce veniturile ar urma să ajungă doar la 1.184 de miliarde de riali (284 de miliarde de euro). Problema este că previziunile sale arată un deficit în creștere până în 2027.
Proiectul Vision 2030 are nevoie de mulți bani
Cu toate acestea, investițiile în proiectul Vision 2030, lansat de prințul moștenitor Mohammed bin Salman în 2016 trebuie finanțate. Laure de Nervo, economist la Crédit Agricole spune că „Vision 2030 prevede o investiție totală de 3.000 de miliarde de dolari între 2019 și 2030, sau aproximativ de trei ori PIB-ul țării în 2023”.
În opinia lui, schimbarea cursului este clară: „Guvernul intenționează să-și reajusteze previziunile de cheltuieli pentru a-și folosi mai mult spațiul bugetar de manevră pentru a realiza Vision 2030. Arabia Saudită va fi așadar într-un deficit bugetar până în 2030, care înseamnă că planul va fi finanțat parțial din credite”.
Speranțe legate de investiții străine
Regatul a devenit anul acesta unul dintre cei mai mari emitenți de datorii internaționale pe piețele emergente. Având în vedere că agenția de rating Standard and Poor's atribuie un rating A pentru datoria pe termen lung a țării și știind că datoria publică a fost de doar 26,2% din PIB anul trecut, Riad are loc de îmbunătățire. Acest raport este de așteptat să ajungă la 32,3% în 2027, potrivit FMI.
„Atragerea de capital străin în proiectul de transformare al Arabiei Saudite este un obiectiv cheie: se așteaptă ca investitorii străini să contribuie cu până la 500 de miliarde de dolari la finanțarea totală a proiectului”, notează Laure de Nervo.
Cu toate acestea, investițiile străine directe au stagnat în prima jumătate a anului. Acestea s-au ridicat la doar 9,7 miliarde de dolari, în timp ce regatul vizează 29 de miliarde pentru anul. Riad este departe de obiectivele sale în acest domeniu, chiar dacă speră să ajungă la 100 de miliarde de dolari în ISD pe an până în 2030, sau de aproximativ șase ori mai mult decât a înregistrat între 2017 și 2022 (17 miliarde de dolari).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...