Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
În primul rând, amenda este apanajul statului, o sancțiune pe care o poate impune numai prin organele sale. Există amenzi penale și amenzi contravenționale, acestea din urmă fiind cele mai întâlnite și cele mai multe după numărul de acte normative care le cuprind. Amenzile penale se dau în procesele penale, fiind cea mai "delicată" sancțiune penală pentru o infracțiune. Pentru amenzile contravenționale nu este nevoie de procese: agentul constatator vine, vede și aplică (agentul e diferit, de la caz la caz, dar stabilit întotdeauna în lege, acolo unde se prevede și sancțiunea și cuantumul ei).
Există amenzi inclusiv în Legea asociațiilor de proprietari (Legea nr. 196/2018), dar pe care nu vecinii contravenientului le aplică, președintele asociației sau administratorul de bloc, ci agenții constatatori prevăzuți de lege (uneori, e chiar primarul). Altfel spus: cetățeanul obișnuit nu este abilitat să aplice amenzi, ci organele statului.
Citește și Viața la bloc. Ai restanțe la întreținere? Ce trebuie să faci
În al doilea rând, nimeni nu ne împiedică să stabilim niște sancțiuni. Ceea ce nu avem este forța de a le impune, condiția esențială pentru a-l face pe cel care nu a respectat regula să se supună sancțiunii respective. Statul are posibilitatea să și oblige persoana fizică sau juridică amendată să plătească amenda, pe când omul de rând nu poate să-l oblige pe alt om de rând să-i plătească amenda.
În asociația de proprietari, locatarul care ar comite vreuna dintre faptele de care au fost agățate niște amenzi nu poate fi obligat să le și plătească. Singurele sume pe care o asociație le poate strânge de la asociați și alți locatari din bloc sunt strict cele prevăzute de lege, iar printre ele nu se numără amenzile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...