Anul meduzei îi aduce la sapă de lemn pe pescari
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Meduze / FOTO: Unsplash
Meduze / FOTO: Unsplash
Sute de meduze, violet, galbene sau albastre, plutesc în apele turcoaz din Aragua, în Venezuela, ca într-un fel de pictură suprarealistă.

O invazie de meduze, atribuită parțial schimbărilor climatice, afectează de câteva săptămâni zona de coastă a Venezuelei, spre disperarea pescarilor, care se tem pentru micile lor afaceri. 

"Parcă ar fi flori în mare. Așa ceva nu s-a întâmplat vreodată”, a recunoscut Elvis Morillo, un pescar în vârstă de 59 de ani din  Chuao, un sat de coastă. „Mai întâi au fost niște meduze transarente, care au rămas în ianuarie (meduză cu cupolă), dar acestea de acum sunt mult mai mici și extrem de multe”.

Meduza ghiulea (Stomolophus meleagris) umple acum plasele pescarilor. Au apărut meduzele și au "dispărut sardinele și alte specii care servesc drept momeală pentru pescuit. Pescuitul este la cel mai scăzut nivel din ultimii ani", explică Gustavo Carrasquel, de la ONG-ul Azul Ambientalistas ("ecologistii albaștri"). 

Pentru Ministerul Mediului, cauzele proliferării meduzelor ar putea fi schimbările climatice și scăderea stocurilor de prădători ai acestora, precum rechinii și țestoasele marine. De vină ar mai fi  poluarea mediului cu apă industrială și menajeră netratată, sau hidrocarburi, care încurajează apariția elementelor cu care se hrănesc meduzele.

Au dispărut peștii

Acesta este un „eveniment atipic, complet anormal”, analizează Joxmer Scott Frias, profesor și cercetător la Institutul de Zoologie și Ecologie Tropicală de la Universitatea Centrală din Venezuela (UCV). „În urmă cu câțiva ani putea fi observate câteva meduze, dar o creștere a populației într-un ritm atât de violent cum a fost anul acesta a depășit toate estimările anterioare”, a explicat omul de știință.

Motivele creșterii nu sunt clare deocamdată, spune Scott Frias, care, cu resurse limitate, caută răspunsuri într-un laborator modest. Scăderea treptată a populațiilor de pești din apele Aragua  - unde proliferează și coralul invaziv Unomia stolonifera - generează incertitudine.

„Avem aproape nouă luni fără producție de pește”, se plânge Fernando Mayora, șeful consiliului pescarilor Renacer, care reunește aproximativ 400 de locuitori din Choroní. "Cu meduzele și colarii invazivi nu stim ce sa facem. Dar peștii au dispărut", sintetizează el, cerând ajutorul autorităților. 

În Chuao, de exemplu, pescarii care prindeau între 3.000 și 5.000 de kilograme pe săptămână scot acum doar între 500 și 1.000, spune Douglas Martinez, un comerciant în vârstă de 44 de ani. „Cu atâtea meduze, ne putem lua adio de la pescuit.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel