Apa rămâne mult prea poluată în Europa

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Probă de apă / FOTO: Freepik
Probă de apă / FOTO: Freepik
Un nou raport alarmant al Comisiei Europene.

Comisia Europeană a publicat miercuri un nou raport privind poluarea apei pe continent. Autoritățile europene cer o „schimbare de mentalitate” pentru a proteja resursele de apă.

Produsele chimice, amenințările la adresa aprovizionării cu apă și riscurile ridicate de inundații severe continuă să afecteze râurile, fluviile și zonele marine din Europa. Deși s-au înregistrat progrese în monitorizarea și cunoașterea problemelor, nivelul poluării rămâne îngrijorător, conform raportului anual privind starea apei.

„Concluziile sunt clare: apele noastre sunt poluate”, a declarat comisarul european pentru mediu, Jessika Roswall. „Mult prea mult timp am considerat apa o resursă inepuizabilă. Trebuie să ne schimbăm mentalitatea și să adoptăm o abordare bazată pe circularitate și eficiență în utilizarea apei.”

Agricultura, una dintre principalele surse de poluare

„Gestionarea defectuoasă, poluarea și schimbările climatice pun o presiune imensă asupra apei”, a adăugat comisarul Roswall. Deși au existat îmbunătățiri, cum ar fi reducerea cu aproape 30% a deșeurilor plastice de pe plaje, mai este încă mult de făcut.

Raportul arată că doar 39,5% dintre apele de suprafață din Europa se află într-o „stare ecologică bună”, adică sunt puțin afectate de activitățile umane. Și mai alarmant este faptul că doar 26,8% dintre acestea îndeplinesc criteriile pentru un „stadiu chimic bun”, ceea ce înseamnă că nu depășesc pragurile periculoase de poluare. Aceste cifre nu au înregistrat îmbunătățiri semnificative comparativ cu rapoartele anterioare.

Poluanții eterni

Mercurul și hidrocarburile aromatice policiclice (HAP) sunt în continuare printre cei mai răspândiți poluanți. Fără aceste substanțe, „81% dintre apele de suprafață ar fi atins un stadiu chimic bun”, conform raportului.

Altă problemă majoră o reprezintă contaminarea apei cu „poluanții eterni” (PFAS), o preocupare gravă pentru multe state membre, inclusiv Franța.

De asemenea, poluarea difuză provocată de nitrați și pesticide, în principal din agricultură, este un subiect sensibil. Aceasta devine și mai problematică în contextul în care UE a renunțat recent la o serie de obligații ecologice impuse fermierilor. „Este esențial să investim în măsuri care reduc poluarea cu nutrienți proveniți din agricultură și din apele uzate urbane”, a subliniat Roswall.

Noi forme de poluare 

În plus, barajele și canalele continuă să perturbe ecosistemele acvatice, în special în Franța – cel mai mare producător de hidroenergie din UE – unde acestea afectează 65% dintre apele de suprafață.

Situația este agravată și de noi forme de poluare emergente, cum ar fi microplasticele și reziduurile de produse farmaceutice, care reprezintă o amenințare suplimentară pentru calitatea apei și biodiversitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Bani

Băncile au împrumutat statul cu peste 540 milioane lei

Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.

Foto: Freepik.com
Tractor
Farmacie

Trump a pus gând rău producătorilor de medicamente

Nu este pentru dată când președintele american atacă...

Diamante
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă
Banca Naționala a României
ANAF / Foto: DCBUsiness
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cu ochii pe grafice / FOTO: Freepik
Statul vrea să investească în fabricile de alimente / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Pensionară / Foto: Freepik
Freepik.com
Firmele scapă de încă o serie de hârtii / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Contor electric / Foto: Arhivă
Veterinar / Foto: Freepik

Reglementări dure pentru farmaciile veterinare

Unitățile farmaceutice veterinare trebuie să respecte...

Foto: Freepik.com
Euro depășește dolarul / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Freepik.com

pixel