Arabia Saudită inaugurează o insulă de lux în Neom, orașul viitorului

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Insula de lux / FOTO: Captură ecran
Insula de lux / FOTO: Captură ecran
Este prima etapă a mega-orașului futurist conceput să redefinească standardele în materie de turism și urbanism, deși scepticismul cu privire la fezabilitatea proiectului rămâne ridicat.

Arabia Saudită a făcut un nou pas spre transformarea sectorului său turistic prin inaugurarea primei stațiuni de lux de la Marea Roșie, Sindalah, integrată în ambițiosul proiect Neom. 

Deschiderea Sindalah promite să atragă turiștii de lux din întreaga lume, oferind facilități exclusiviste pe o insulă de 840.000 de metri pătrați. Stațiunea include un port de agrement pentru iahturi de lux și este astfel gândită încăt să poată găzdui zilnic cel mult 2.400 de vizitatori, capacitate pe care ar urma să o atingă în 2028. 

Directorul Neom, Nadhmi al-Nasr, a subliniat că proiectul reflectă viziunea Arabiei Saudite de a deveni o destinație  mondială. „Neom se angajează să susțină o nouă eră a turismului de lux în regat”, a declarat al-Nasr. „Sindalah oferă o primă privire asupra viitorului nostru portofoliu de destinații și dezvoltări, menite să atragă turiști din întreaga lume.”

Inaugurarea reprezintă o etapă importantă pentru Neom, care urmărește să devină unul dintre cele mai inovatoare proiecte de dezvoltare urbană și turistică din lume, prin îmbinarea tehnologiilor de ultimă generație și a infrastructurii sustenabile.

Youtube video image

Neom și viitorul urbanismului futurist

Neom este cel mai ambițios proiect din seria inițiativelor lansate de prințul moștenitor Mohammed bin Salman în cadrul Vision 2030, un plan de dezvoltare chemat să diversifice economia saudită dincolo de dependența de petrol. Componenta centrală a Neom, The Line, este o structură de 170 de kilometri, cu fațade oglindite, care va traversa deșertul din Golful Aqaba. Conform estimărilor inițiale, această structură ar urma să găzduiască un milion de locuitori până în 2030 și până la nouă milioane în 2045.

Totuși, în fața provocărilor logistice și a celor de sustenabilitate, autoritățile au revizuit așteptările. Dezvoltatorii proiectului au redus estimările la 300.000 de locuitori și la o secțiune de doar 2,4 kilometri de The Line care va fi finalizată până la sfârșitul deceniului, conform unui raport Bloomberg. Aceste schimbări evidențiază complexitatea unui astfel de proiect colosal, care necesită o infrastructură completă și resurse considerabile pentru a deveni funcțional.

Transformarea Arabiei Saudite prin Vision 2030

Arabia Saudită încearcă să transforme radical imaginea sa internațională și să devină un centru turistic, tehnologic și economic printr-o serie de proiecte majore, din care Neom este piesa de rezistență. Vision 2030 reprezintă planul strategic care ghidează aceste transformări, iar Sindalah este primul pas al proiectului Neom care se materializează. Prin diversificarea economiei, prințul Mohammed bin Salman speră să construiască o economie capabilă să susțină o societate modernizată și conectată la standardele internaționale.

Totodată, Arabia Saudită este singurul, deocamdată, candidat pentru organizarea Cupei Mondiale de Fotbal din 2034, a cărei decizie oficială va fi anunțată de FIFA în decembrie. Această candidatură ar putea consolida planurile de extindere a infrastructurii și a ofertei turistice în regat, pregătind Arabia Saudită pentru a deveni un centru global de evenimente internaționale și turism de lux.

Provocări pentru mega-proiectul Neom

Lansarea Sindalah este un semnal important că Arabia Saudită își respectă promisiunile privind modernizarea și diversificarea economiei, însă viitorul Neom rămâne încă incert. Ambițiile pe termen lung ale proiectului întâmpină numeroase provocări, inclusiv logistică complexă, costuri masive și preocupări de mediu, care fac ca întregul proiect să fie evaluat cu prudență de analiști și investitori. Însă, prin inaugurarea Sindalah, Arabia Saudită marchează începutul unei ere noi pentru turismul său, punând bazele unei economii mai puțin dependente de petrol și orientate spre un viitor sustenabil și inovator.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB

Bursa de Valori București începe săptămâna cu evoluții mixte

BET și BET-NG în scădere, BET-FI și BET-BK în ușoară...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri
Autoturisme noi, transportate pe un trailer / Foto: Freepik

Furnizorii auto își joacă viitorul la bursă

Sectorul furnizorilor de echipamente auto traversează o...

Marcel Boloș
Bani

Băncile au împrumutat statul cu peste 540 milioane lei

Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.

Foto: Freepik.com
Tractor
Farmacie

Trump a pus gând rău producătorilor de medicamente

Nu este pentru dată când președintele american atacă...

Diamante
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă
Banca Naționala a României
ANAF / Foto: DCBUsiness
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cu ochii pe grafice / FOTO: Freepik
Statul vrea să investească în fabricile de alimente / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Pensionară / Foto: Freepik
Freepik.com
Firmele scapă de încă o serie de hârtii / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Contor electric / Foto: Arhivă

pixel