Banca centrală a SUA confirmă ”efectul Taylor Swift” asupra creșterii economice

Autor: Elena Cristian
Data actualizării:
Data publicării:
Taylor Swift
Taylor Swift
Concertele vedetei pop americane care a doborât recorduri ar putea aduce economiei câteva miliarde de dolari, potrivit economiștilor.

"Efectul Taylor Swift" asupra economiei se confirmă. Superstarul american în vârstă de 33 de ani, aflat acum într-un turneu internațional începând din martie, a stimulat creșterea economiei americane în ultimele luni. Declarația aparține președintelui Rezervei Federale din New York, John Williams.

"Există în mod clar un efect Taylor Swift asupra veniturilor realizate din consum, pentru că oamenii au cheltuit bani pe concerte, pe hoteluri, pe mâncare, pentru tot", a precizat șeful filialei din New York a Băncii centrale americane într-un interviu acordat Bloomberg TV.

Cu 146 de concerte susține pe stadioanele pline până la refuz, Taylor Swift, aflată în turneu în Statele Unite și Mexic, ar trebui să atingă pragul de un miliard de dolari de încasări. Până la sfârșitul anului viitor, artista va susține o serie de concerte în Argentina, Europa, Asia, Australia și Canada. Numai concertele din America de Nord ale cântăreței pop ar putea pompa în economie aproximativ 4,6 miliarde de dolari, potrivit companiei de analiză QuestionPro, citată de "New York Times".

Luna mai a fost chiar cea mai puternică pentru veniturile hoteliere din Philadelphia (Pennsylvania) de la începutul pandemiei, "în mare parte datorită afluxului de vizitatori pentru concertele susținute de Taylor Swift în oraș", a spus un oficial din industrie citat în "Beige Book" al Fed, un studiu publicat la începutul lunii iulie.

În general, "cererea este mare. Asistăm la această rotație (a cheltuielilor) de la bunuri la servicii despre care vorbeam în urmă cu un an. Oamenii călătoresc mai mult, merg la restaurante, merg la spectacole", a explicat John Williams.

Dobânzile vor rămâne neschimbate

De fapt, prețurile serviciilor sunt cele care determină acum creșterea inflației, în timp ce prețurile bunurilor sunt în scădere. Fed, care dobânda de referință pentru a încetini inflația, a majorat ratele de 11 ori din martie 2022, pentru a crește costul creditului și a încetini astfel consumul și investițiile. În cele din urmă, acest lucru va reduce presiune asupra prețurilor.

Următoarea sa ședință va avea loc pe 19 și 20 septembrie, iar jucătorii de pe piață se așteaptă, în marea lor majoritate, ca ratele să rămână la nivelul actual de 5,25-5,50%, ceea ce ar fi cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani.

John Williams nu a precizat dacă este în favoarea menținerii ratelor la un nivel stabil sau a unei noi creșteri a acestora, subliniind doar că "politica monetară se află într-o poziție foarte bună, deoarece adoptă o politică restrictivă care produce efectele dorite, și anume un echilibru mai bun între cerere și ofertă". Președintele Fed din New York a apreciat că inflația "se mișcă în direcția bună", dar a precizat că Fed rămâne în gardă și s-a întrebat: "Suntem suficient de restrictivi?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel