"Raliul lui Moş Crăciun", pe Wall Street. Ce aşteptări au investitorii, la final de an
Indicii principali de pe Wall...
Publicitate
Banca Mondială și-a majorat joi estimările privind creșterea economică a Chinei pentru 2024 și 2025, dar a avertizat că încrederea scăzută a gospodăriilor și a mediului de afaceri, împreună cu provocările din sectorul imobiliar, vor continua să pună presiune asupra economiei în anul următor.
A doua cea mai mare economie din lume s-a confruntat anul acesta cu dificultăți majore, provocate în principal de criza imobiliară și cererea internă slabă. Creșterea tarifelor americane pentru bunurile chinezești, așteptată după preluarea mandatului de către președintele ales Donald Trump, ar putea reprezenta un nou obstacol.
„Abordarea provocărilor din sectorul imobiliar, consolidarea rețelelor de siguranță socială și îmbunătățirea finanțelor guvernelor locale vor fi esențiale pentru a debloca o redresare sustenabilă,” a declarat Mara Warwick, director de țară al Băncii Mondiale pentru China.
Datorită efectelor măsurilor recente de relaxare a politicilor și a unei performanțe puternice pe termen scurt a exporturilor, Banca Mondială estimează o creștere a PIB-ului Chinei de 4,9% pentru 2024, față de prognoza anterioară de 4,8%. Beijingul a stabilit un obiectiv de creștere de „aproximativ 5%” pentru acest an, pe care susține că îl va atinge.
Pentru 2025, se estimează o încetinire a creșterii la 4,5%, dar această valoare rămâne superioară previziunii anterioare de 4,1%.
Banca Mondială a avertizat că creșterea mai lentă a veniturilor gospodăriilor și efectul negativ al scăderii prețurilor locuințelor asupra avuției vor continua să afecteze consumul până în 2025.
Pentru a sprijini creșterea, autoritățile chineze au convenit să emită anul viitor obligațiuni speciale de trezorerie în valoare record de 3 trilioane de yuani (411 miliarde de dolari), potrivit unui raport Reuters.
Detaliile oficiale vor fi dezvăluite la reuniunea anuală a parlamentului chinez, Congresul Național al Poporului, în martie 2025, dar acestea ar putea suferi modificări până atunci.
Deși autoritățile din domeniul locuințelor intenționează să continue eforturile de a limita declinul pieței imobiliare, Banca Mondială anticipează o redresare în acest sector abia spre sfârșitul anului 2025.
Clasa de mijloc din China s-a extins semnificativ din anii 2010, ajungând să cuprindă 32% din populație în 2021. Cu toate acestea, estimările Băncii Mondiale arată că aproximativ 55% dintre cetățeni rămân „economici nesiguri,” subliniind necesitatea de a crea mai multe oportunități economice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicii principali de pe Wall...
Reuters prezintă o analiză a...
Grupul Jinjiang, contractor...
Republica Moldova se bazează pe...
Un nou proiect controversat al...
Grupaj de ştiri.
Turismul elen arată semne pozitive în 2025.
Criptomoneda este tot mai des...
Exporturile totale de gaze...
Tragedie aviatică în Kazahstan.
În noiembrie, piața neagră a...
Curs valutar, 24 decembrie 2024.
Actele normative adoptate în ședința Guvernului României...
Autoritățile iraniene au ridicat o serie de interdicții.
Evoluţii financiar-bancare şi bursiere, 24 decembrie.
Greva angajaților Starbucks din SUA se extinde la peste...
Ministerul Afacerilor Externe a...
Luni seara a avut loc prima...
Vladimir Putin și premierul...