Este vorba despre încălzirea ecologică a locuințelor din zone montane. Cetățenii pot primi până la 10.000 de lei pentru achiziționarea unor sisteme de încălzire eficiente, alimentate cu lemn de foc, peleți sau bricheți.
Față de varianta inițială, noul proiect introduce un plafon maxim de 500.000 de lei pentru finanțarea acordată fiecărei unități administrativ-teritoriale (UAT).
Subvenții pentru 70% din costuri
Locuitorii eligibili din comunele montane pot beneficia de o finanțare care acoperă 70% din cheltuielile eligibile, fără a depăși suma de 10.000 de lei per gospodărie. Contribuția proprie a solicitanților este de 30% din valoarea totală a investiției.
În prima etapă, programul va fi disponibil pentru comunele din 27 de județe montane, conform Legii Muntelui nr. 197/2018. Mircea Fechet, ministrul mediului, a subliniat că sprijinul vizează comunitățile unde iernile sunt mai lungi și mai dure. „Ne adresăm comunelor montane, dar și satelor aparținătoare orașelor și municipiilor din aceste zone”, a declarat oficialul.
Ce aparate pot fi cumpărate
Finanțarea va acoperi achiziția următoarelor tipuri de dispozitive de încălzire eficiente și ecologice:
- Sobe;
- Termosobe;
- Șeminee;
- Termoșeminee.
Aceste echipamente trebuie să îndeplinească cerințe stricte privind puterea, eficiența și emisiile pentru a asigura conformitatea cu standardele europene de mediu.
Cum funcționează programul
Similar programului „Rabla local”, primăriile vor juca un rol cheie. Acestea trebuie să se înscrie mai întâi în program, iar ulterior, beneficiarii finali vor putea solicita finanțarea.
„Scopul acestui program este păstrarea echilibrului ecologic și reducerea poluării prin înlocuirea dispozitivelor de încălzire ineficiente și poluante cu unele moderne, care respectă cerințele europene”, se precizează în proiectul de ordin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Românii au cheltuit anul trecut...
Asociaţia Română a Magazinelor...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
Bugetarii ar trebui să...
Cifre oficiale de la INS...
Guvernul se află în criză de...
Ministrul Energiei, Bogdan...
Ministrul Finanțelor, Alexandru...
Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...
Autoritatea de Supraveghere...
Compania britanică Nothing...
RAR avertizează că peste 85.000...
Ciprian Tătăruşanu, fostul...
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...
Activele nete ale celor 248 de...
UE cere eliminarea imediată a...
Administrația Fondului pentru...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
DGAF a identificat o fraudă...