Banksy cere fanilor sabotarea mărcii Guess
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Banksy se luptă de mai mult timp pentru drepturile sale de autor
Banksy se luptă de mai mult timp pentru drepturile sale de autor
Artistul stradal Branksy, a cărui identiate nu este cunoscută, a devenit celebru pentru grafitti-urile sale angajate politic și care apar în locuri surprinzătoare.

Acum, Banksy cere publicului său să saboteze firma Guess după ce un desen al său a apărut în vitrina unui magazin din Londra fără ca să i se ceară voie să i se folosească acea creație.

Mesajul lui Banksy apare pe contul său de Instagram și vine în urma unui efort al artistului anonim de a-și proteja opera.

Banksy a acuzat retailerul de îmbrăcăminte Guess că i-a furat celebrul desen "Aruncătorul de flori" pentru vitrina unui magazin de pe Regent Street din Londra și și-a îndemnat cei 11,5 milioane de urmăritori de pe Instagram să fure din magazin așa cum a făcut Guess cu creația sa. 

De-a lungul anilor, artistului i s-a contestat înregistrarea mărcii sale comerciale, în parte din cauza dorinței sale de a-și ascunde identitatea. Inițial, Oficiul pentru Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene a decis că anonimatul său a împiedicat capacitatea sa de a înregistra diverse imagini. Însă, la 16 noiembrie, o comisie de apel a Uniunii Europene a anulat această decizie, potrivit ArtNews, ceea ce înseamnă că acum are posibilitatea de a solicita protecția proprietății intelectuale pentru imagini precum "Aruncătorul de flori".

Nu este clar dacă Guess are licența pentru drepturile de utilizare a imaginii artistului în linia sa de îmbrăcăminte. Pe site-ul Guess nu se găsește nicio mențiune despre Brandalised sau Banksy, dar un comunicat de presă Guess x Brandalised, emis de agenția de marketing belgiană MMBSY care declară că lucrează pentru Guess, prezintă o colecție capsulă toamnă/iarnă 2022 cu îmbrăcăminte casual "inspirată de graffiti-ul lui Banksy".

Site-ul Brandalised susține că este un licențiator al "celor mai faimoase graffiti din lume" și arată un citat atribuit lui Banksy alături de operele sale de artă, dar nu spune în mod explicit că firma are o licență pentru a folosi imaginile artistului. Colecția poate fi găsită pe site-urile unor comercianți cu amănuntul, cum ar fi Urban Outfitters, care vinde un "Guess Originals x Brandalised Banksy Crew Neck Sweatshirt" la prețul de 109 dolari. 

La ora actuală Banksy se află la Kyev, unde s-a deplasat pentru a doua oară de la începutul invaziei, și unde desenează pe zidurile mutilate de bombardamentele rușilor, celebrele sale desene.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Banksy (@banksy)

Citește și:

O operă de Banksy s-a tocat după ce a fost vândută pentru 1 milion de lire sterline - VIDEO

O operă a artistului britanic Banksy s-a autodistrus parţial, imediat după ce a fost cumpărată pentru o sumă record, de peste 1 milion de lire sterline, în cadrul unei licitaţii organizate de Sotheby's vineri seara la Londra, informează AFP. 

Ciocanul tocmai marcase finalul licitaţiei, când lucrarea, o reproducere în vopsea acrilică şi aerosol a uneia dintre cele mai celebre imagini ale lui Banksy, "Fată cu balon", a început să autodistrugă. 

Suspendată de unul dintre pereţii sălii de licitaţie, pictura a fost parţial transformată în fâşii fine de un mecanism ascuns în rama sa aurită şi acţionat, probabil, de la distanţă. 

În videoclipurile postate pe reţelele de socializare, publicul poate fi văzut reacţionând cu uimire şi amuzament la distrugerea picturii şi imortalizând momentul prin zeci de fotografii, în timp ce doi angajaţi ai casei de licitaţii se apropie pentru a lua pictura din locul respectiv. 
                 
Lucrarea a fost vândută pentru suma de 1.042.000 de lire sterline (1.185.000 de euro), un nou record pentru o operă a acestui celebru artist de street art din Bristol - a cărui identitate rămâne încă un mister - de la cel obţinut în cadrul unei licitaţii din 2008, potrivit Sotheby's. 
            
Banksy însuşi a comentat pe Instagram "lovitura de teatru", prin publicarea unei imagini a momentului autodistrugerii, însoţită de comentariul ironic: "Going, going, gone..." ("Se duce, se duce, s-a dus..."). 

"Este cu siguranţă pentru prima data în istoria licitaţiei când o operă de artă se distruge automat după ce a fost vândută", a declarat cunoscuta casă de licitaţii. Citește mai mult AICI

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel